Sınır dışı edilen YNK Temsilcisi: Türkiye ile kriz yaşadık

Türkiye tarafından sınır dışı edilen YNK Ankara Temsilcisi Gelalî, Süleymaniye'de düzenlediği basın toplantısında, sınır dışı edilmesi hakkında bilgi vermeyerek, krizin sebebine ilişkin ise "Süleymaniye sınırında yaşanan bir siyasi kriz" demekle yetindi.

Türkiye'nin sınır dışı ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) Ankara Temsilcisi Behroz Gelalî, dün gece Süleymaniye'ye geldikten sonra basın toplantısı düzenledi. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Hewlêr'de Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Başkanı Mesûd Barzani ve YNK temsilcileriyle ayrı ayrı görüştüğü saatlerde Türkiye'den sınır dışı edilen Gelalî, 17 yıldır Türkiye'de temsilciliklerinin bulunduğunu ve ilk kez böyle bir şey yaşandığını söyledi.

Gelalî, sınır dışı edilmesi kararına ilişkin ise partisinin karar organlarıyla görüşmeden konuşamayacağını belirterek, "YNK'nin 17 yıldır Türkiye'de temsilciliği var. Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasında birçok kez krizler yaşandı. Ama bu krizler şimdiye kadar YNK'nin temsilcisinin sınır dışı edilmesi noktasına varmadı" dedi.

Türk devleti ile YNK arasında yaşanan krize ilişkin detay vermeyen Gelalî, "Süleymaniye sınırında yaşanan bir siyasi kriz" demekle yetinerek, şunları söyledi: "Geçtiğimiz günlerde Süleymaniye sınırında bir kriz yaşandı. Ama bunun YNK ile bir ilişkisi yoktu. Bu onların kendi yanlışlığı da olabilir. Bu olaydan sonra Türk Dışişleri Bakanlığı da böyle bir olay yaşandığı noktasında bilgilendirildi. Onlara bu sınır hattında yaşanan güvenlik sorunlarından kendimizin de rahatsız olduğunu söyledim."

Referanduma ilişkin de konuşan Galalî, Türkiye'nin referanduma karşı olduğunu belirterek, "Ana gündemimiz YNK'nin Ankara ofisinin kapatılması ve benim sınır dışı edilmemdir. Türkiye açıkça referanduma karşı çıkıyor. Referandumun 25 Eylül'de gerçekleşeceğine inanmıyorum. Ama Kürdistan'daki bazı çevreler bunu anlamak istemiyor ve kimsenin referanduma karşı olmadığı gibi bir hava yaratmaya çalışıyorlar" ifadelerinde bulundu.

Türk Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve beraberindeki heyetin önce Bağdat'ta görüşmeler gerçekleştirmesi ve ardından da Hewlêr'de görüşmeler yaptığı sırada YNK temsilcisinin sınır dışı edilmesi dikkat çekti. YNK temsilcisinin sınır dışı edildiği saatlerde Çavuşoğlu, Barzani ile yaptığı görüşmeyi tamamlamış ve YNK Politbüro temsilcisi Sadî Ehmed Pîre ve Güney Kürdistan Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani ile görüşüyordu.

Türk devleti ile Güney Kürdistan arasında nasıl bir sorunun yaşandığı hakkında ise net bilgiler bulunmuyor. Ancak Türkiye'nin başta PKK ile mücadele olmak üzere birçok konuda YNK'ye uzun süredir baskı yaptığı belirtiliyor.