STK’ler Mişrif köyünde incelemelerde bulundu

Lice'nin Mişrif köyünde incelemelerde bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri, köylülere yaşatılanların OHAL yönetimi ile meşrulaştırılmaya çalışıldığına işaret etti.

Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Türkiye Tabipler Birliği (TTB) ve Hak İnisiyatifi’nden oluşan bir heyet, helikopterle indirilen askerlerin açtığı ateş sonucu 3 köylünün yaralandığı Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Bağlan (Mişrif) köyünde incelemelerde bulundu. Heyet, vurulan köylülerin yakınları ve yaşananlara tanıklık edenlerle görüştü. Ardından ilçe merkezine geçen heyet, Lice Cumhuriyet Başsavcısı ile yaptıkları görüşmeden sonra açıklamada bulunmak istedi. Ancak polis tarafından açıklama yapmaları engellenen heyet, ilçe merkezi dışında açıklamada bulundu.

‘RAPOR ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE AÇIKLANACAK’

Yaptıkları inceleme ve görüşmelere ilişkin heyet adına açıklamada bulunan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, yaptıkları incelemeler sonucu hazırlayacakları raporu önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydetti. Bulundukları temaslarda yaralananların sivil olduğunu vurgulayan Özmen, Lice Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştükleri aktardı. Özmen, savcılıktan olayın her yönüyle araştırılması ve şüpheye mahal vermeyecek şekilde tüm ayrıntıların ortaya çıkarmasını talep ettiklerini ifade eden Özmen, savcılığın dosyada gizlilik kararı olduğundan dolayı bilgi vermediğini söyledi. 

‘HUKUK İŞLETİLMELİ’

Türkiye Tabipler Birliği Merkez Konsey Üyesi Şeyhmus Gökalp ise, yaptıkları ilk incelemelerde hak ihlalleri tespitinde bulunduklarını dile getirerek, köylülere yaşatılanların OHAL yönetimi ile meşrulaştırılmaya çalışıldığına işaret etti. İnceleme ve izlenimlerinde ayrıntılı olarak yaşananları raporlaştıracaklarını kaydeden Gökalp, “OHAL ‘her istediğimi yaparım’ anlamına gelmemeli” dedi.

Heyet yaptığı açıklama ardından ilçeden ayrıldı.