Sur’da yıkım durdu 4 mahalle yok edildi

Sur’da yasakla birlikte devam eden yıkımlarda 2 mahalle tamamen yok edilirken, bir haftadır kepçeler çalışmıyor.

Amed’in Sur ilçesinde 2 Aralık 2015’te başlayan “sokağa çıkma yasağı” hala 4 mahallede sürerken, Savaş, Cemal Yılmaz, Hasırlı ve Fatihpaşa mahalleleri yıkımlarla da yerle bir edildi. Mart ayında “operasyonlar bitti” açıklamasından sonra aralıksız süren yıkımlar bir haftadır yapılmıyor.  Bugüne kadar içeride onlarca kepçe ile yapılan yıkım sonucunda abluka altında olan 4 mahalleden Hasırlı ve Savaş yok edildi. Fatihpaşa ve Cemal Yılmaz mahallelerinde ise çok az sayıda ev kaldı. Yalnızca son bir haftadır Sur’da mahallelerde olan kepçeler çalışmıyor. 

‘Suriçi İmar Projesi’ adı altında kentsel dönüşüm yapmayı hedefleyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesi çatışmaların hemen ardından başladı. Sur da tarihi eser evlerin ve camilerin de imarına başlayan çalışanlar, yasağın bu evler bitene kadar devam edeceğini bunun da bir yıl daha devam edeceğini söylüyor. 

‘ABLUKA NEDEN KALDIRILMIYOR’

Kaymakamlığa dilekçe vererek evlerine giren Surlular da içeride kullanılacak tek bir bina bile kalmadığını ifade ederek “Daha bu hafta evime gittim. Evim Savaş Mahallesi’nde. Orayı daha yıkmamışlar ama yıkımı yapan işçiler tüm evlere girerek içeriyi talan etmişler. Yıkımı da durdurmuşlar, içerideki hiçbir kepçe çalışmıyor. Neden Sur’daki ablukayı kaldırmıyorlar. Bu abluka çok uzadı bir an önce evimize gitmek istiyoruz” dedi.