Sur’da yıkım yayılıyor: Evler eşyalarla birlikte yıkılıyor

Sur’da yıkım tüm engellemelere rağmen polis kontrolünde evler yıkılırken, mahallenin eşyalarını çıkarılmasına dahi izin verilmeden evler yıkılıyor.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde evler bariyerlerle ablukaya alınırken, yıkım da tüm engellemelere rağmen sürüyor. Evyeni terk etmeyen yurttaşların evleri eşyalarla birlikte yıkılıyor. Evlerinin yıkılmasına karşı çıkan yurttaşlar ise polis ve yıkım ekipleri tarafından darp edilip, gözaltına alındı. Bir aydan fazladır elektriksiz ve susuz kalan mahalleliler, tüm engellemelere rağmen evlerini terk etmek istiyor.

Sur’lu ailelerin eşyalarını çıkarılmasına dahi izin verilmezken, evlerden çıkarılan eşyaların da müteahhit firma tarafından satıldığı belirtildi. Evlerindeki eşyaları toplayıp gitmek isteyen bazı yurttaşlar evlerindeki demirbaşları da söküp götürmek istedi fakat mahalleye gelen polisler demirbaşların satıldığı gerekçesiyle sökülmesine izin vermedi. Duruma tepki gösteren yurttaşlar yıkım kararı alınan evlerde bulunan demirbaşların satılmış olmasına isyan etti.

‘BUNU YAPANLAR MÜSLÜMAN OLAMAZ’

Yıkım çalışmalarına hız veren ekipler yurttaşlardan Salı gününe kadar evlerini bırakıp gitmelerini aksi takdirde eşyalarla birlikte evlerini başlarına yıkacaklarını ifade etti. Önceki gün eşyalar içerideyken yıkılan evlere şahitlik eden Sur sakini Mehmet Ak, eşyalarıyla birlikte evlerin insanların başına yıkıldığını eşyaların çoğunun enkazın altında kaldığını söyledi. Bunu yapanların Müslüman olmasının mümkün olmadığını ifade eden Ak, “Cumhurbaşkanı Kürt kardeşlerim diyor. Kardeşlik bu mudur? Evleri insanların başına yıkmak mıdır? Bunu yapanlar bir de Müslümanım diyor. Müslümanlık bu mudur?” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

‘DÖRT KİŞİYİ EVİN İÇİNDE ÖLDÜRECEKLERDİ’

Yıkım ekibinin yıkmaya çalıştığı evlerden bir tanesinde yeni ameliyat olmuş biri olduğunu söyleyen Ak, “Tam kepçe vuracakları anda polisin üstüne atladım. Beni darp etmeye çalıştılar. Ben yıkacakları evin içinde dört çocuğun olduğunu söyledim. Çocukların öleceğini yapmamaları gerektiğini bağırdım. Bağırmamla birlikte polisler kepçeyi durdurdu evin içine baktılar içeride dört kişi vardı. Ben olmasaydım dört kişiyi öldüreceklerdi” dedi. Valiliğe tepki gösteren Ak, “Bizi bu şekilde her gün her an öldürüyorlar zaten eğer bunun bir hak olduğuna inanıyorlarsa bir bomba atsınlar bizi bir kerede öldürsünler” ifadelerini kullandı.

‘EVİMİ ATEŞE VERECEĞİM’

Evini satmadığını belirten Ak, kendi evinin demirbaşlarını sökmek istediğini ancak polislerin buna izin vermediğini de vurguladı. Ak, “Satmadığım evimin demir kapı ve pencerelerini dahi sökmeme izin vermiyorlar. Bunu müteahhit firmanın sattığını söylüyorlar. Bana ait olan şeyi başkası nasıl satıyor? Anlamış değilim. Bu şekilde diretirlerse evimi ateşe vereceğim” dedi.