‘Sur’un yıkımına sessiz kalan herkes suça ortak oluyor’

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu çalışmalarına devam ederken, Büşra Cizrelioğulları “Sur’un yıkımına dayanak olan 6306 sayılı Afet Riskli Alan kararı 17 Temmuz’da Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla Fiskaya içinde geçerli olacak” dedi.

Sur’un abluka altına alınan Alipaşa ve Lalebey Mahallerinde başlayan yıkım aylardır sürüyor. Elektriksizliğe ve susuzluğa rağmen evlerinden çıkmayı reddeden halk ise kamuoyunun yıkıma karşı yeteri kadar duyarlı olmamasından dolayı tepkili. Buna karşın 23 Mayıs tarihinde kuruluşunu gerçekleştiren Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Alipaşa ve Lalebey Mahallelerinde mücadele eden yurttaşlarla dayanışmasını devam ettiriyor. Bakanlar Kurulu kararıyla Afet Riskli Alan ilan edilen mahallelere dönük yıkıma ilişkin konuşan Platform Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları, “Surlar’ın yanı başında tarihi ve kültürel kıyım yaşanıyor” şeklinde belirtti.

‘SUR’DA YIKIMA KARŞI DİRENİŞ DEVAM EDİYOR’

Sur’da “Kentsel dönüşüm” adı altında gerçekleştirilen yıkımın 30 Ekim 2014 tarihli Milli Güvenlik Toplantısı’nda (MGK) kararlaştırıldığı ve ilçenin tarihi ve kültürel yapıların yok edilmesi amacıyla yıkımın devam ettiğini vurgulayan Büşra Cizrelioğulları, “Yaklaşık 4 aydır Sur’da yıkıma karşı direniş devam ediyor. Ramazan ayında yeryüzü sofrasında kurulan dayanışma ile mücadelemizi sürdürüyoruz. 4 aydır Surlu yurttaşlar elektriksizliğe, susuzluğa, tıkanan kanalizasyonlara ve yıkıma inat mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor” şeklinde konuştu.

Devletin zor aygıtlarını kullanarak mahalleliler üzerinde psikolojik savaş yürüttüğünü ve bundan kaynaklı artık bıçağın kemiğe dayandığını söyleyen Cizrelioğulları, “Geçtiğimiz günlerde Alipaşa Yas Evi yıkılarak toplumun değer yargılarına dönük bir saldırı gerçekleştirildi. İktidar tarafından bir yandan Alipaşa Mahalle halkının dayanışması ile kurulan Yas Evi yıkılırken öte yandan yine aynı iktidar tarafından camiiler, ibadethaneler yapılarak dini ritüellerle oynuyor” sözlerini kaydetti.

Sur’da kamulaştırmayı kabul etmeyen yurttaşların evlerinin zorla yıkıldığını ifade eden Büşra Cizrelioğulları, “3 gün önce kentsel dönüşüm adı altındaki kamulaştırma kararını kabul etmeyen yurttaşların evleri, içerisinde bulunan eşyaları ile birlikte yıkıldı. Yıkıma tepki gösteren aile üyelerine polisler tarafından saldırı gerçekleştirildi, 3 yurttaş gözaltına alındı 1 genç bu saldırı esnasında yaralandı. Bu durum aslında yıldırma politikasıdır. Bugün halen iş makineleri ile Sur’da yıkım devam ettiriliyor ve bu duruma karşılık yurttaşların tepkisi ise sürüyor” dedi.

Yıkıma sessiz kalan herkesin suça ortak olduğunu dile getiren Büşra, Alipaşa Mahallesi’nin rant uğruna gözden çıkarıldığını ifade etti.

‘SUR’DAN SONRA HEDEF FİSKAYA’

Sur’da yıkım devam ederken aynı zamanda da yıkımın genişletileceğini belirten Büşra Cizrelioğulları, Fiskaya’ya bağlı Ferit Köşk ve Dicle Mahallelerinin de Afet Riskli Alanı ilan edildiğini hatırlattı. “Sur’un yıkımına dayanak olan 6306 sayılı Afet Riskli Alan kararı 17 Temmuz’da Bakanlar Kurulu tarafından alınan kararla Fiskaya içinde geçerli olacak” diyen Cizrelioğulları son olarak Amed halkını, STK’ları, siyasi partileri ve duyarlı olan herkesi Sur’un yıkımına karşı mücadele etmeye çağırdı.