Tuncel ve Kışanak'ın davaları için birleştirme ve nakil kararı

Tunel ve Kışanak'ın yargılandığı davaların birleştirilmesine karar verildi. Duruşmanın "güvenlik" gerekçesiyle başka bir kente nakli için de Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazıldı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü ayrı soruşturmalar kapsamında tutuklanan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak'ın dava dosyaları birleştirildi. Başsavcılığın Tuncel ve Kışanak hakkında hazırladığı iddianameleri oy birliğiyle kabul eden Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi, tutukluluk incelemesi ve davanın duruşma gününe ilişkin tensip zaptını hazırladı. Tuncel ve Kışanak'ın tutukluluk incelemesi ve avukatların tensip ile tahliye taleplerini değerlendiren mahkeme, "kuvvetli suç şüphesi" ve "somut delillerin bulunmasını" gerekçe göstererek tahliye talebinin reddiyle tutukluluk hallerinin devamını karar verdi. 
Mahkeme, Kışanak ve Tuncel'in Ocak ayında görülecek ilk duruşmaya SEGBİS üzerinden katılması için tutuklu oldukları cezaevine yazı yazılmasına karar verdi.

NAKİL GEREKÇESİ: KAMU GÜVENLİĞİ!

Mahkeme, Tuncel ve Kışanak davasının başka bir ile nakledilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasına da karar verirken, şu gerekçeyi ortaya koydu: "Sanıkların yargılamasının Diyarbakır'da yapılması halinde kamu güvenliği açısından tehlike yaratması ihtimaline binaen CMK'nin 19. Maddesi uyarasında davanın naklinin değerlendirilmesi hususunda Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına." 
Savcılığın kabul etmesi durumunda davanın nakli için Adalet Bakanlığı'na yazı yazılacak.
Ayrıca, Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "KCK Ana Davası"nda "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla yargılanan Kışanak ve Tuncel'in dava dosyaları hakkında tevrik (ayırma) kararı verileceği öğrenildi.