Urfa Valisinin darbe girişimi sonuç vermeyince gaspta ısrarı sürüyor

Urfa Valisi’nin Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediyelerine ilçe kaymakamlarını “Fiili” kayyum olarak atayarak iradesini ipotek altına almaya çalıştığı belediyelerin kaymakamlar ile çalışmaması üzerine belediyelere ikinci kez resmi yazı gönderildi.

Urfa Valiliği tarafından AKP/Saray rejiminin OHAL kapsamında çıkardığı KHK’lara dayandırılarak, DBP’li Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediyelerine “fiili” olarak kayyum ataması ve bu bağlanma belediyenin iradesini ipotek altına alarak gasp edilmeye çalışılmasına karşı DBP’li belediyelerin direnişi devam ediyor. Urfa Valisi Güngör Azim Tuna tarafından Karar Hükmünde Kararnameler (KHK) gerekçe gösterilerek, sözde usulsüzlük yapıldığı ve “örgüt üyelerinin işe alındığı” iddiasıyla Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediyelerinin yetkileri ilçe kaymakamlarına devredilmişti. DBP’li Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediye yönetimleri de DBP Genel Merkezi tarafından alınan karar ve tutum doğrultusunda ilçe kaymakamları ile çalışmama kararında ısrarlı. 

KAYMAKAM İLE ÇALIŞMAYAN BELEDİYELERE İKİNCİ YAZI

Halk iradesine dönük yapılan sivil darbe ile yetkileri “fiili” olarak belediyelere atanan ilçe kaymakamlarına bağlanan DBP’li Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediye yönetimlerinin ilçe kaymakamları ile çalışmaması üzerine, ilçe kaymakamları tarafından 3 belediyeye de bir kez daha resmi yazı gönderildi. Kaymakamlar ile çalışmayan belediye yetkilileri hakkında “yasal işlem” yapılacağı noktasında gönderilen yazıda belediye yönetiminin “ödemeler” konusunda kaymakamlar ile çalışılması dayatıldı. Urfa Valiliğince ilçe kaymakamları üzerinden KHK gerekçe gösterilerek, mesnetsiz iddialar ile hayata geçirilmeye çalışılan “fiili” kayyum uygulamasına karşı DBP’li her 3 belediye tarafından Urfa Valiliği OHAL Bürosu’na iletilmek üzere Karar Onamaları konulu 174 sayılı ve 20 Eylül 2016 tarihli karara itiraz edilmişti. 

‘FİİLİ’ KAYYUM TUTMAYINCA… 

Urfa Valiliği tarafından hayata geçirilen “fiili” kayyum uygulamasının DBP’li belediyeler uymaması üzerine işlememesinden ötürü belediye eş başkanları hakkında açılan soruşturmalar ile direkt olarak kayyım atama arayışında olan valilik, bununla DBP’li belediyelere geri adım attırma çabası içerisine girmiş durumda. İlçe kaymakamlarının “Fiili” kayyum olarak atandığı DBP’li belediyelerin eş başkanları hakkında katıldıkları cenaze törenleri gerekçe gösterilerek, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Örgüt üyeliği” iddialarıyla çok sayıda soruşturmalar başlatılarak davalar açıldı. Her hafta Pazartesi günü eylem ve etkinlikler ile AKP/Saray talimatıyla mülki amirlerin hayata geçirmeye çalıştığı uygulamalara tepki gösteren BDP’li Halfeti, Bozova ve Viranşehir belediyeleri ise “Kayyumu tanımadıklarını” kaydederek tepkilerini dile getirmeye devam ediyor. Belediye eş başkanları Urfa Valisi'nin AKP/Saray talimatıyla hayata geçirmeye çalıştığı uygulamanın halk iradesine dönük sivil bir darbe olduğunu ve bugüne kadar haksızlıklara karşı sergilediklerini tutumlarını sonuna kadar sürdüreceklerinin altını çizdi. 

Öte yandan DBP’li Suruç Belediyesi’ne kayyum atayarak halk iradesini gasp eden Urfa Valiliği, AKP’li Urfa Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçeler olan AKP’li Karaköprü, Haliliye ve Eyyübiye belediyeleriyle de ortak oluşturduğu iş gücü ile sözde hizmet adı altında çalışmalara giriştiği Suruç’ta halka kayyum atanmadan önce yönetimi DBP’de olan Suruç Belediyesi’nin "hizmet üretmediği ve çalışmadığını" göstermek adına hummalı bir sürece girmiş durumda.