Van esnafı: Böyle giderse dükkanlarımızı kapatacağız

Kürdistan ve Türkiye'de AKP politikaları dolayısıyla ekonomik kriz derinleşiyor. Van'daki esnaf da dükkanlarının kepenklerini kapatma aşamasına geldi.

AKP’nin ülke içi ve dışındaki politikalarının ekonomik krizi körüklediğini belirten Esnaf Ahmet Elyiğit, şöyle konuştu: "AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yürütüğü politikalardan dolayı bölgede esnaflar ve esnaf odaları ciddi zorlanmalar yaşamaktadır. Bizler dükkanlarımızın kepenklerini kapatma durumuna gelmiş bulunuyoruz. Eğer böyle devam ederse bizler dükkanlarımızı kapatmak durumunda kalacağız. Van halkının yaptığı işlerden bir tanesi de hayvancılıktır. Fakat hayvanların pazarı diye bir şey de kalmamıştır. Halk da bu ekonomik krizden çok fazla etkilenmekte ve onun için pazara gelememektedir.”

'KİRAMIZI ÖDEYEMEYECEK DURUMDAYIZ'

Esnafların ekonomik durumunun çok kötüleştiğini belirten Esnaf Azad Ozeker ise "Eğer ekonomik kriz böyle devam ederse Van esnafının yarısı dükkanlarının kepenklerini kapatmak durumunda kalacak. Bizler evimizin kirasını veremeyecek duruma gelmişiz. Kriz sadece esnafı değil, çiftçiyi ve hayvancılık yapanları da etkiliyor" dedi. 

'OHAL KALKMALI'

Esnaf İbrahim Gülmez de şunları belirtti: “Ekonomik kriz yoktur diyenler buraya, Van'a gelip halkın ve esnafın halini görmeli. Sabahtan akşama kadar dükkanı açık tutmama rağmen tek bir satış yapamamaktayım. Bilindiği gibi 2011’de yaşanan Van depreminden bugüne kadar bizler hâlâ TOKİ kredilerini ödemek durumundayız. Bizler kredi faizlerinin ve kira fiyatlarının düşmesini istiyoruz. Böyle devam ederse yaşam burada çok fazla zor olacaktır. Bütün bunlar için de bir an önce OHAL kalkmalı ve yetkililer devreye girmelidir."