Van T Tipi Cezaevi'nde binbaşı ve askerler koğuşları basıyor!

Avukat Ümit Dede, Van T Tipi Cezaevi'nde askerler ve binbaşının koğuşları bastığını, tutsakların tüm eşyalarının dağıtıldığını ve eşyalarının X-Ray cihazından geçirildiğini belirtti.

OHAL’le birlikte Kürdistan ve Türkiye’deki birçok cezaevinden her gün insan hakları ihlalleri ve işkenceyle ilgili haberler basına yansıyor. Son günlerde cezaevlerinden tehlikeli haberler gelmekte. Bu cezaevlerinden biri de Van T Tipi Cezaevi. Avukat Ümit Dede, 29 Ekim'de Van T Tipi Cezaevi'nde müvekkiliyle görüşmeye gittiğini, cezaevinde cezaevi yönetiminin binbaşı ve askerler eşliğinde koğuşları bastığını, arama yaptığını, tutsakların eşyalarını dağıttığını ve eşyaların X-Ray cihazından geçirildiğini belirtti.

NELER YAŞANDI?

Avukat Dede, müvekkilinden aldığı bilgileri ajansımız aracılığıyla şöyle aktardı:

"27.10.2017’de Van Cezaevinde geniş kapsamlı bir arama yapıldı. Aramalarda cezaevinin tüm yönetimi, savcı ve askerler de bulunuyordu. Söz konusu aramada tutsaklara ait tüm özel eşyalar, yatak ve battaniyeler teker teker X-Ray cihazından geçirildi ve sonra tutsaklara teslim edildi. Bu uygulama onur kırıcı bir biçimde uygulandı ve bizler bu tür uygulamaları asla kabul etmiyoruz. Ve ayrıca 13 arkadaşımız hiçbir sebep gösterilmeksizin yerleri değiştirilip başka koğuşlara götürüldü. Aynı zamanda sürgün edilip edilmeyeceğimizi de bilmiyoruz.’

Siyah renkli eşyaların, elbiselerin içeri sokulmasına izin verilmiyor. 10 gündür Özgürlükçü Demokrasi ve Welat gazetesi verilmiyor. Uzun süredir tutsak ve aile, tutsak ve avukat görüşlerinin kameralar önünde yapılmasını dayatıyorlar.’’

Av. Dede, müvekkilinin bu tür uygulamalara kesinlikle boyun eğmeyeceklerini ve gerekirse aile ve avuktlar görüşlerine çıkmayacaklarını belirttiğini aktardı.

‘SAVUNMAYA YÖNELİK SALDIRIDIR’

"Bu tür saldırılar tutsakların savunma hakkına yöneliktir" diyen Avukat Ümit Dede, "Aynı zamanda avukat tutsak görüşleri de engelleniyor. Bu tür uygulamaların derhal sona ermesi gerekiyor. Bu tür uygulamalara yönelik gelecek hafta savcı ve cezaevi yönetimiyle görüşmeler gerçekleştireceğiz. Biz müvekkillerimizin yanındayız. Eğer gelecek hafta değişiklikler olursa kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu.