Wedat Hisên Süleymaniye'de anıldı

Duhok'ta kaçırıldıktan sonra işkence ile katledilen RojNews muhabiri Wedat Hisên Elî, katledilişinin birinci yıldönümünde Süleymaniye'de anıldı.

Duhok'ta geçtiğimiz yıl kaçırıldıktan sonra işkence ile katledilen RojNews muhabiri Wedat Hisên Elî, katledilişinin birinci yıldönümünde Süleymaniye'de Holî Tawar'da anıldı. Anma töreninde "Wedat Hisên Basın Özgürlüğü Ödülleri" de verildi. Güney Kürdistan Gazeteciler Sendikası’nın desteklediği merasime, Güney Kürdistan'daki çok sayıda basın-yayın kuruluşunun temsilcileri, basın emekçileri sivil toplum örgütleri, siyasi parti ve örgüt temsilcileri ile Hisên’in ailesi katıldı.

KAMERA KAYITLARI ORTADAN KALDIRILDI

Anmada konuşan RojNews editörlerinden Soran Hüseyin, Wedat Hisên'in katledilmesini özgür basına karşı bir "terör suçu" olduğunu kaydederek, "Wedat arkadaşımızın katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hala failler ortada yok. Wedat'ın kaçırıldığı Duhok'ta Malta Mahallesi'nde yüzlerce kamera kaydı var. Ama bu kamera kayıtları sistematik bir şekilde ortadan kaldırıldı ve hiçbirinin kayıtları mahkemeye teslim edilmedi" ifadelerinde bulundu.

'GÜNEY KÜRDİSTAN'IN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SİCİLİ KÖTÜ'

"Bizler Wedat'ın faillerinin peşini bırakmayacağız" diyen Hüseyin, uluslararası basın örgütlerinin de bu terör suçunun takipçisi olması gerektiğine vurguda bulundu. Soran Hüseyin'in ardından Güney Kürdistan Parlamentosu Süleymaniye temsilciliği adına söz alan parlamenter Şêrko Hemê Emîn ise, Güney Kürdistan'da basın kurumları ve mensuplarına yönelik suçlarda kötü bir sicile sahip olmaya başladığını kaydetti. Emîn, "Basın kurumlarımıza özgürlük tanımazsak, onlara karşı terör suçların işlenirse en büyük zararı bu ülkeye vermiş oluruz" dedi.

'GAZETECİLERİN ÖLDÜRÜLMESİ SİYASİDİR'

Güney Kürdistan Gazeteciler Sendikası adına konuşan Hemîd Bedirxan ise, Özgür Basın ve RojNews'e baş sağlığı dileyerek, "Ne yazık ki bundan 365 gün önce Duhok'un ortasında bir meslektaşımız katledildi. Ama bugüne kadar ne Duhok Asayişi ne de Duhok yargısı faillerin bulunması için tek bir adım atmadı. Gazetecilerin öldürülmesi siyasidir. Dün de siyasiydi bugün de. Dünyanın başka yerlerinde de siyasidir, burada da siyasidir" diye kaydetti.

'ÖZGÜRLÜK DEDİĞİMİZ İÇİN HEDEF ALINIYORUZ'

Metro Gazeteciler Örgütü adına konuşan Diyar Mihemed de Hisên'in faillerinin de Güney Kürdistan'da katledilen diğer gazetecilerin failleri gibi hala ortada serbestçe gezdiğini söyledi. Mihemed, "Gazetecilere yönelik terör suçları devam ediyor. Demokrasi ve özgürlüklerden söz ettiğimiz için hedef alınıyoruz" diye konuştu.

Anmada Wedat Hisên'in yaşamını anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösteriminin ardından salondakilerin hepsi ayağa kalkarak, "Şehîd namirin" ve "Ey şehîd rêya te rêya me ye" sloganları attı.

Sinevizyon gösteriminin ardından "Wedat Hisên Basın Özgürlüğü Ödülleri" sahiplerine verildi.

WEDAT HERKESİN GÖZÜ ÖNÜNDE KAÇIRILDI

RojNews muhabiri Wedat Hisên, 13 Ağustos 2016 tarihinde Dohuk'un Malta Mahallesi'nde kaçırılmış ve cenazesi Dohuk-Simêlê yolunda bulunmuştu. Vücudunda ağır işkence izleri olan Hisên, kaldırıldığı Duhok Hastanesi'nde yaşamını yitirmişti.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) hakim olduğu kentte gün ortasında kaçırılarak katledilen Wedat Hisên'in katledilmeden önce üç kez Duhok Asayişi tarafından merkeze çağrılmış ve RojNews için çalışmaması yönünde tehdit edilmişti.

Hisên'in katledilmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen faillerin bulunması için açılan davada herhangi bir gelişme kaydedilmedi.