YJŞ Komutanı Reşît: Şengal'in özerkliğine sahip çıkalım

YJŞ Komutanı Reşît, Êzidî halkının özerklik kararını sahipleneceklerini belirterek, Kürt halkına da destek çağrısında bulundu.

YJŞ Komutanı Hedar Reşît, Şengal'de ilan edilen demokratik özerkliğe ilişkin değerlendirmede bulundu.

Rojnews'e konuşan Reşît, "Êzidî halkının almış olduğu özerklik kararını sahiplenme ve alacağı diğer kararları yerine getirmede YJŞ olarak üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu belirtiyoruz” dedi.

'KENDİLERİNİ YÖNETECEK DÜZEYE GELDİLER'

Reşît, şöyle konuştu:

"Bilindiği gibi, 20 Ağustos’ta Şengal Kurucu Meclis Demokratik Özerklik yol haritasını açıkladı. Daha önce de YJŞ olarak bu kararı değerlendirmiş ve kutlamıştık. Bu proje 28 maddeden oluşan bir yol haritası olarak ulusal ve uluslararası kamuoyuna açıklanmıştı. Güçlü maddelerden oluşuyordu. İçinde uluslararası alanda çalışacak bir komisyonun çıkmasından tutum, içerisinde yer alacak güçlere oradan Êzidxan’ın kendi kendisini yönetme iradesine kadar birçok önemli madde vardı. Êzidî halkı, kendi kendisini yönetme ve kendi kararlarını almayı hak etmiştir. Çünkü bin yıllardır saldırılarla yüz yüze kalmış, bu saldırılara her seferinde mücadele ederek, direnerek cevap vermiştir.

İktidarlar ve sömürgeciler bu kararı hazmedemiyor. Bu halkın her zaman iktidarları altında olmasını, kendi kararlarına göre hareket etmelerini istiyorlar. Bilindiği gibi, 2014 Ağustos ayında açıklanan Demokratik Özerlik Projesi bir anlamda düşmanlarına cevap niteliğindeydi. Bu karar anlamlı bir günde, önemli bir ayda alınmıştı. 2014’te gerçekleşen 73 fermanda hem sömürgecilerin ve hem de ihanetçilerin eli vardı. Amaçları bu halkı yok etmekti. Tabii büyük bir direnişle karşılaştılar. PKK’nin temel gücü olan HPG ve YJA Star’ın, yine Rojava’dan YPG ve YPJ direnişleriyle bu halkı, bu dağı korudu. Êzidxan halkına sahip çıktılar. Bu büyük bir cevap oldu. Bu durum halkımızın artık kendi kendisini yönettiği, kendi kararlarını aldığı ve kendi kendisini koruduğu bir düzey ve bilinci açığa çıkardı.”

'SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ'

Reşît, Kürt halkının Şengal’in demokratik özerkliğine destek vermesi gerektiğini belirtirken, şunları da ifade etti:

“Êzidxan’nın tarihinin büyük önemi var. Bunu herkes bilir. Kürdistan halkı kendi köklerinin burada olduğunu bilerek görevini yerine getirmeli, bu toprakları savunmalı. Diğer bir konu da, Êzidîlere dayatılan katliam içinde doğan ve büyüyen YBŞ ve YJŞ’nin öz savunma gücü olarak Şengal halkını savunmasıdır. Daha önce de açıklandığı gibi YBŞ-YJŞ nerede olursa olsun Ezîdxan halkını savunacaktır. YJŞ olarak üzerimize düşen her görevi yerine getirmeye ve halkımızın irade olması için meclisimizin almış olduğu demokratik özerklik kararını sonuna kadar savunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Zaten var olan tüm topluluklar ve güçler ortak bir biçimde çalışacaklar. Halkımızın irade olabilmesi için doğru bir savunma anlayışıyla hareket edeceğimizi ve bu konuda hazır olduğumuzu daha önce de açıklamıştık."

HALKA VE KADINLARA ÇAĞRI

YJŞ Komutanı Hedar Reşît, "Bütün halkları ve kadınları ittifak kurmaya çağırıyoruz" diyerek, konuşmasını şöyle bitirdi: "Özellikle de Êzidî kadınlara diyoruz ki, gelin bir olalım ve kendi savunmamızı yapalım. Biz Êzidî halkının bu projesini oldukça önemli görüyoruz. Bundan mutluluk duyuyoruz. YJŞ Rêber Apo’nun kadın özgürlüğü düşünceleri ve ideolojisiyle her geçen gün biraz daha büyüyor ve kadın özgürlüğüne giden yolda önemli adımlar atıyor."