Bilinen en eski bira fabrikası Mısır’da keşfedildi!
Mısır’da büyük ölçekli üretimin yapıldığı bir bira fabrikası keşfedildi. Arkeologlar, dünyanın en eski bira fabrikası olabileceğini düşünüyor.
Mısır’da büyük ölçekli üretimin yapıldığı bir bira fabrikası keşfedildi. Arkeologlar, dünyanın en eski bira fabrikası olabileceğini düşünüyor.
Mısır Turizm Bakanlığı Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda eski Mısır’ın favori içeceği biranın bir ayin yeri olan güneydeki Abidos arkeolojik tesisinde üretildiğini belirtti.
Açıklamaya göre keşif New York Üniversitesi’nden Matthew Adams ve Princeton Üniversitesi’nden Deborah Vischak tarafından yönetilen Mısrılı ve Amerikalı bir ekip tarafından yapıldı.
Açıklamada, bu keşfin “dünyada büyük ölçekli en eski bira fabrikasına benzediği” belirtildi.
Mısır Antikalar Genel Konseyi Genel Müdürü Mustafa Veziri, bira üretiminin muhtemelen Kral Narmer dönemine uzandığını kaydetti.
Narmer, Yukarı ve Aşağı Mısır’ı birleştiren ilk kraldı. 5 bini aşkın bir yıl önce hüküm sürdü ve bazıları tarafından firavun hanedanlığının kurucusu olarak değerlendiriliyor.
İngiliz arkeologlar da 20’nci yüzyılın başında eski bir bira fabrikasının sözkonusu sektörde olduğuna işaret eden keşifler yapmış ancak yerini tam olarak tespit edememişlerdi.
Veziri’ye göre birahane “üretim birimleri” olarak kullanılan sekiz geniş alandan oluşuyor. Her alan iki sıra halinde topraktan yapılmış 40 büyük havza içeriyordu.
Aynı kaynağa göre, "halkalar şeklinde dikey olarak yerleştirilmiş" kaplarda tahıl ve su karışımı ısıtılmış.
Açıklamada ifadelerine yer verilen Dr. Adams’a göre araştırmalar biranın burada aynı anda 22 bin400 litre şeklinde büyük çapta üretildiğini gösteriyor.
Bira fabrikasının sözkonusu alanda kraliyet ritüelleri için inşa edilmiş olabileceği sanılıyor.
Eski Mısırlıların bira üretimine dair kanıtlar kuşkusuz yeni değil. 2015 yılında, 5 bini aşkın yıl öncesine ait, bira yapımında kullanılan seramikten geniş havzalar bugünkü Tel Aviv’de bir şantiyede bulunmuştu.