Bina ve yapı sektörü küresel ısınma hedeflerini zora sokuyor
BM tarafından yayınlanan son rapora göre, inşaat ve yapı sektörü küresel ısınmayı azaltmaya yönelik hedefleri ciddi biçimde tehdit eder boyutlarda.
BM tarafından yayınlanan son rapora göre, inşaat ve yapı sektörü küresel ısınmayı azaltmaya yönelik hedefleri ciddi biçimde tehdit eder boyutlarda.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından yayınlanan raporda, bina ve yapı sektörünün yarattığı tehlikeye dikkat çekildi.
UNEP’in Global ABC adlı kuruluşun verileriyle birlikte hazırladığı raporuna göre, dünya genelinde 2019 yılında inşaat ve yapı sektörünün saldığı karbondioksit (CO2) salınımları 10 gigatona ulaşmıştı. Bu ise tüm dünyadaki enerji kaynaklı salınımların yüzde 38’ine denk geliyordu.
Rapora göre, binaların inşasının yanı sıra ısınma ve mutfak ihtiyacını karşılama amacıyla halen büyük oranda petrol, gaz veya kömür gibi atmosferi kirleten enerjilerin kullanılması bunda önemli rol oynuyor.
Raporda, bu sektörde uzun vadede enerji ihtiyacını azaltan ve yenilenebilir enerjilere dayanan sistemlerin geliştirilmesi istenirken, buna dönük yatırımların artış hızının yavaşladığına işaret edildi.
Raporu açıklayan UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, binaların inşası ve kullanımında ihtiyaç duyulan enerjilerin azaltılması ve karbondioksti salınımlarının azaltılması için ciddi bir stratejiye ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
Andersen, özellikle devam eden Covid-19 pandemisi sonrasındaki ekonomik kalkınma stratejilerinin salınımları azaltma üzerine kurulması gerektiğini vurguladı.
Bina ve yapı sektörünün çaba sarf etmesiyle küresel ısınmanın yavaşlatılabileceğini ifade eden Andersen, bunun tüm dünya hükümetleri için öncelik olması gerektiğini söyledi. Andersen, aksi halde küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma hedefinin gerçekleştirilmesinin zorlaşacağı uyarısında bulundu.
Rapora göre, binalardaki elektrik kullanımı tek başına tüm tüketimin yüzde 55’ini oluşturuyor.
Uluslararası Enerji Ajansı (AIE) verilerine göre de, bu sektördeki enerji tüketiminin yüzde 50 civarında yani 2030’a kadar yıllık yüzde 6 kadar azaltılması gerekiyor.