Erkekler kadınlardan daha fazla gezegeni kirletiyor

Yapılan bir araştırmaya göre erkekler kadınlardan daha fazla gezegeni kirletiyor.

BM’ye bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) küresel ısınmanın hızlandığına ilişkin “kırmızı alarm” verdiği bir sırada İsveç’te yeni bir araştırma yayınlandı.

Journal for Industrial Ecology'de yayınlanan İsveç araştırması, erkeklerin kadınlardan daha fazla iklime zarar veren emisyonlara neden olduğunu gösteriyor.

Bu tespit erkeklerin kısmen toplu taşıma yerine kendi araçlarını kullanmaya daha meyilli olmaları ile açıklanıyor. Erkeklerin ürettiği emisyon oranı, kadınlara göre yüzde 16 daha yüksek.

Aynı araştırmaya göre benzer bütçelere rağmen, erkekler özellikle tatile çıkma çerçevesinde benzine ve motorine daha fazla harcıyor.

IPCC raporunda da özellikle ulaşım ve elektrik kaynaklı emisyonlarla ilgili olarak, iklim krizindeki "insan sorumluluğunun" altı çiziliyor.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre İsveç araştırmasına öncülük eden Annika Carlsson Kanyama, "Erkekler ve kadınlar arasındaki farkı hesaba katmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Kadınlar ev dekorasyonu, sağlık ve giyim için daha fazla harcıyor ve erkekler araç yakıtları, restoran yemekleri, alkol ve tütün için daha fazla harcama yapıyor" diyor.

Annika Carlsson Kanyama, bu araştırmaya ve bu toplumsal cinsiyet konularına odaklanmanın, çevresel krize karşı mücadele etmek için gelecekte somut hareket etmenin yollarını daha iyi düşünmemizi sağlayacağını düşünüyor.

Kanyama, özellikle et tüketiminin bu küresel kirliliğe katkıda bulunduğunu ve erkeklerde et tüketiminin daha fazla olduğunu savunuyor.

Kanyama, "Çevresel etkide cinsiyet farklılıkları konusunda daha fazla çalışma yapılmamasına şaşırdım. Oldukça açık farklılıklar var ve bunların yakın gelecekte ortadan kalkması beklenmiyor" diyor.

Terrafemina sitesi ise bu araştırmayı “Çevre sorunları hakkında düşünmek aynı zamanda cinsiyetler arasındaki eşitsizlikleri ve dolayısıyla feminist sorunları düşünmek anlamına gelir. Göz ardı edilmemesi gereken bir sebep” şeklinde yorumluyor.