GÖRÜNTÜLÜ

KCDK-E konferansı: Rêber Apo'nun fiziki özgürlüğü temel hedefimizdir

Ara dönem konferansını tamamlayan KCDK-E, Kürt halkının soykırımının hedeflendiğini belirtti. "Temel hedefimiz Rêber Apo'nun özgürlüğü" diyen KCDK-E, "Avrupa'da daha etkili güç olmalıyız" mesajını verdi.

KCDK-E ARA DÖNEM TOPLANTISI

Avrupa Kurdistanlı Demokratik Toplumlar Kongresi (KCDK-E), 250 delegenin katılımı ile 1-4 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen ara dönem konferansının sonuç bildirgesini açıkladı.

Açıklamada "Toplumsal İnşa şiarıyla gerçekleştirilen konferansta temel hedef olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için sürdürülen hamlenin yeni dönemde büyütülerek sürdürülmesi kararlaştırılmıştır. Konferans 'Önder Apo’nun felsefesiyle, demokratik toplumu inşa edelim, birlikte yönetelim' şiarı üzerinden yapılan yoğunlaşmayla sürmüştür" denildi.

'KÜRT HALKININ SOYKIRIMI HEDEFLENİYOR'

Açıklamada şunlar da belirtildi:

"Konferansımız siyasal olarak çok önemli bir süreç içinde gerçekleşti. Bir yandan kapitalist modernite sisteminin giderek daha da derinleşen krizinin yarattığı 3. Dünya Savaşı Kurdistan merkez olmak üzere Ortadoğu’da devam ediyor, diğer yandan da daha geniş bir alana yayılan kamplaşma halkların yaşamını tehdit eder duruma gelmiştir.

Ortadoğu merkezli 3. Dünya Savaşında Türk devleti de rolünü alarak bütün gücüyle Kürt soykırımından sonuç almak için seferber olmuştur. Soykırım saldırılarını uluslararası alanda aldığı destekle sürdürmektedir.
Soykırımcı Türk devleti bu savaşı işbirlikçi güçler ve bölge devletleriyle ortaklaştırarak yeni bir aşamaya getirmiş bulunmaktadır. KDP güçlerinin tam desteği alınarak Kürt özgürlük gerillasının imhası hedeflenmektedir. KDP adeta Türk devletinin yan kolu olarak çalışmakta ve tüm olanaklarını seferber etmiş bulunmaktadır.

'TEMEL HEDEF RÊBER APO'NUN ÖZGÜRLÜĞÜ'

Böylesi bir süreçte gerçekleştirilen konferansta esas gündemimiz Rêber Apo’nun durumu ve özgürlüğü olmuştur. Türk devletinin kapitalist modernite güçleriyle birlikte Rêber Apo’nun düşüncelerine ve yarattığı özgürlük paradigmasına karşı yürüttüğü savaş, 3 yılı aşkın bir zamandır sağlık ve yaşamından bir haber alınamıyor olması kaygılarımızı üst düzeye taşımıştır.

Tüm bu uygulamalara ve tecride rağmen Rêber Apo’nun düşünceleri her geçen gün tüm dünyada dalga dalga çok yayılıyor, başta kadınlar olmak üzere farklı coğrafyalarda yaşayan toplumlara ve inançlara umut oluyor. 10 Ekim 2023 tarihinde dostlar tarafından başlatılan hamle bu nedenle büyüyerek devam etmektedir.

Konferansımız, hamlenin 1. yılına yaklaşırken Rêber Apo’nun özgürlüğünü KCDK- E’nin tüm bileşenleri için temel hedef olarak sürdürmeyi ve buna göre bütün çalışma alanlarını kapsayan bir planlamayı tartışarak kararlaştırmıştır. Hamleyi yeni ve zengin yöntemlerle büyüterek amacına ulaştırma planlaması önümüzdeki mücadele yılının temelini oluşturmaktadır.

ÖZ ELEŞTİRİ YAPILDI

Konferans toplumsal inşayı kapsamlı olarak değerlendirdi ve buna göre; KCDK- E çalışmalarının demokratik toplumun yaratılmasında istenen düzeyde yanıt olmadığını, eskiye ait anlayışların ve alışkanlıkların tam olarak aşılamadığını, bu nedenle toplumun demokratik iradesinin istenen düzeyde açığa çıkarılamadığını, bu anlamda da demokratik projeler ile toplumun meclis ve komün sistemine çekemediğini ve giderek halkımız ile aramızda bir mesafenin oluştuğuna dair değerlendirmelerini yaptı.  

Yeniden yapılanma ve toplumsal inşada herkesin kendi çalışmasının emekçisi ve öznesi olarak görülmesi öne çıkmıştır. Halkımızın toplum merkezlerinde kendini örgütleyip, kendini ihtiyaçlarını siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel olarak her alanda projeler ve kurumlar olarak geliştirip, kendi adına karar alıp kendini yöneterek demokratik, ekolojik, kadın özgürlükçü toplumsal dönüşümü sağlayabileceği gerçeği vurgulanmıştır.

'DEMOKRATİK ULUS PARADİGMASI İÇSELLEŞTİRİLMELİ'

Konferansta yapılan eleştiri ve en temel tespit; öncünün, eşbaşkanların Önderlik paradigmasını özümseme, anlama ve içselleştirme konusundaki eksikliklerinin, sistemin inşasını engellemekte ve sistemin toplumsallaşmasının önüne geçmekte olduğudur. Bunun aşılması için demokratik ulus paradigmasının içselleştirilmesi ve mücadelenin tüm hatlarında bir rehber gibi kullanılarak aşılabileceği gerçektir. Zihniyet ve vicdan devrimini geliştirerek, iradeli, kendi kendini yöneten bir     toplum haline gelme tek çözümdür.

 Konferansımız tüm bunlardan ders çıkartıp değişimi, düzeltmeyi buradan yapmayı, eşbaşkanlar ve öncülerin tüm toplumu hem eğitmesi hem de komün ve toplum merkezlerinde toplumsal yaşam tüm boyutlarıyla örgütlü hale getirilmeleri gerektiğini net bir şekilde ortaya koymuştur.

 Konferans toplumsal inşanın gerçekleştirilmesi ve önümüze koyduğumuz hedeflerin gerçekleştirilmesi için ‘ulaşılmayan hiçbir Kurdistanlı kalmamalı’ şiarı ile yurt dışında her Kurdistanlı Demokratik Toplum Merkezi ve Meclislerde örgütlenme, üye olma seferberliğini yinelemiştir.

Bu amaçla eğitim, ekoloji, spor, halk diplomasisi, kültür, komünal ekonomi başta olmak üzere, benzer toplumsal ihtiyaçlara cevap olacak konularda projelerin oluşturulması ve bu temelde toplumun demokratik ulus çerçevesinde eğitilmesi ve örgütlendirilmesini önümüzdeki süreçte ertelemeden gerçekleştirilmesi için somut adımların pratikte atılması hedefi belirlenmiştir.

 'AVRUPA'DA ETKİN POLİTİK GÜÇ OLMALIYIZ'

Almanya’da başlayan ve Avrupa’da devreye sokulan Kürtleri kriminalize etmenin ilk adımı olan yasaklar Kürt halkının haklı ve meşru özgürlük mücadelesi ‘terörizm’ kavramı üzerinden kriminalize edilmiştir. Avrupa’da sayısı neredeyse 3 milyonu geçen Kürt halkının üzerinde sürdürülen bu baskı ve yasak anti-demokratik bir uygulamadır ve sürdürülen bu evrensel haksızlık nedeniyle Türk devleti yıllardır Kurdistan'da katliam sürdürmekte ve dünyanın gözü önünde Kurdistan’da işgal gerçekleştirmekte ve sivil halkı katletmektedir.
Sürdürülen bu tutum yüzünden yurtdışında yaşayan Kurdistanlıların örgutlenmesinin önüne geçilmek istenmektedir. Bu nedenle tüm kurumlarımızın ve bileşenlerimizin kriminalizayona karşı mücadeleyi sürdürürken aynı zamanda tüm imkanları değerlendirerek Avrupa’da etkin politik güç olma imkanlarını en iyi şekilde kullanmaları vurgulanmıştır.

Kurdistan’ın Bakur, başur, Rojhilat ve Rojava’dan Avrupa’ya ve tüm dünyaya göç eden halkımızın ulusal ve toplumsal birliğinin çatı örgütü olan KCDK-E Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü temelinde, bulunduğu tüm alanlarda demokrasi ve özgürlük mücadelesinin geliştirilmesi için, öncü rol oynamanın önemini yinelendi. Son 1 yılda büyük bir göç alan yurt dışı bu rolü oynamamızı zorunlu kılmaktadır.

 Konferans yürütülen yoğun siyasal ve örgütsel değerlendirmeler çerçevesinde, önümüzdeki sürece yönelik başta Önder Apo’yu özgürleştirme hamlesi olmak üzere toplumsal inşayla temelinde tüm çalışma alanlarına ilişkin kapsamlı kararlara ulaştırdı ve yeni mücadele yılını detaylı bir planlamaya kavuşturdu.
Sonuç olarak Rêber Apo’nun fiziki özgürlüğü için başlatılan hamlenin büyütülmesi, demokratik toplum merkezlerinin bulunduğumuz tüm ülke ve yerellerde Kürt halkını temsil eden düzeyde gereken çalışmaları toplumsal inşa hedefiyle büyütmesi, kültürel çalışmaları yaygınlaştırma, spor ve tüm diğer kanallarla gençliği kucaklama hedefi önümüzde durmaktadır.

 Konferans; toplumsal devrimin öncüleri olan kadınlar ve gençler başta olmak üzere halkımıza, Kurdistan'da ve her alanda birlikte yaşadığımız halklara ve tüm ilerici insanlığa kutlu olsun diyoruz, önümüzdeki dönem çalışmaları için tüm KCDK- E bileşenlerine ve halkımıza başarılar diliyoruz."