İtalya Başbakanı’nın istifası parlamentoyu feshettirdi

İtalya'da, Mario Draghi'nin istifasının ardından cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetti, 25 Eylül'de erken seçim yapılacak.

İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella, bugün Senato ve Temsilciler Meclisi'nin feshedildiğini ve bunun da bu sonbaharda otomatik olarak erken seçim yapılmasına yol açtığını duyurdu. Cumhurbaşkanı televizyonda yayınlanan bir konuşmada, Çarşamba günü üç büyük partinin Senato'da güven oylamasında koalisyonundan ayrılmasından sonra Başbakan Mario Draghi'nin istifasına atıfta bulunarak, " Siyasi durum bu karara yol açtı " dedi.

Cumhurbaşkanı, "Dün Senato'da bu oylamanın ifade edildiği tartışma, oylama ve usuller", "hükümete parlamento desteğinin ve yeni bir çoğunluk doğurma ihtimalinin yokluğunu" gösterdiğini söyledi. Bu durum , her zaman son seçenek olan Parlamentonun erken feshedilmesini kaçınılmaz kılmıştır" dedi.

İstifasının geçen hafta cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesinin ardından, İtalya Başbakanı koalisyonunun yeniden birleşmeyi başarması halinde görevde kalmaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Forza Italia, Lig ve 5 Yıldız Hareketi Çarşamba günü güven oylamasına katılmadıklarını, mantıksal olarak Draghi'nin istifasına yol açan ayrılıklarını açıkladılar.

Hükümet kaynaklarına göre, Senato ve Temsilciler Meclisi'ni yenilemeye yönelik bu yasama seçimleri, 25 Eylül'de yapılacak. Yaklaşan seçimlerin ezici favorisi, Silvio Berlusconi'nin sağcı partisi Forza Italia ile göçmen karşıtı popülistlerin birliği tarafından temsil edilen aşırı sağı bir araya getiren sözde "merkez sağ" koalisyonu.