ABD’ye göre İran Rusya’ya yüzlerce dron verecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Ukrayna’da hedeflerini “geniş bir şekilde” yerine getiremeyen Rusya’ya İran tarafından yüzlerce dron teslimatı yapılacağını savundu.

Jake Sullivan, "İstihbaratımız, İran hükümetinin çok kısa bir süre içerisinde savaş aygıtları da dahil olmak üzere birkaç yüz dron Rusya'ya teslim etmeye hazırlandığını gösteriyor" dedi.

Washington’da basın toplantısı düzenleyen Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı’a göre bu bilgiler İran’ın “Rus güçlerini dron kullanımı konusunda eğitmeye hazırlandığını ve ilk eğitim seanslarının temmuz ayında başlayacağını” gösteriyor.

Dronların teslim edilip edilmediğini bilmediklerini söyleyen Sullivan, İran dronlarının daha önce Yemen’de Husiler tarafından “Suudi Arabistan’a saldırmak için” kullanıldığını sözlerine ekledi.

Dronlar, 24 Şubat’ta Ukrayna savaşının başlamasından bu yana keşif operasyonları, füze saldırıları veya bomba bırakma şeklinde önemli bir rol oynadı.

Sullivan, Rus kuvvetleri Ukrayna’nın doğusunu kemirmeye devam ederken, bu savaşın Moskova’ya “büyük bir maliyeti” olduğunu belirtti.

ABD geçen hafta Ukrayna'ya Himars tipi çoklu roketatar ve keskin nişancı mermileri de dahil olmak üzere 400 milyon dolarlık yeni askeri yardım yapacağını duyurdu.

Washington, savaşın başlamasından bu yana Kiev'e 6,9 milyar dolarlık askeri yardım sağladı.

ABD Başkanı Joe Biden'ın danışmanına göre, Moskova, "Ukrayna'nın başkenti Kiev'i almak, Ukrayna'yı bir ülke olarak ortadan kaldırmak, Ukrayna kimliğini ortadan kaldırmak ve Ukrayna'yı Rusya'ya entegre etmek" olan hedeflerini büyük ölçüde kaçırdı.

Sullivan, "Stratejimizin temel amacı, Ukraynalıları savaş alanında mümkün olduğunca güçlü bir konuma getirmek, böylece diplomasi geldiğinde bu müzakerelerde masada güçlü bir konumda olmalarıdır" dedi.