Avrupa ve Kuzey Afrika'da orman yangınları nedeniyle binlerce kişi tahliye edildi

Fransa, İspanya ve Fas yangınlarla mücadele ederken, rekor sıcaklık Çin'i vurdu; Portekiz ise 'olağanüstü durum' ilan etti.

Portekiz, İspanya, Fransa ve Fas'ta binlerce insan, itfaiyeciler bu haftaki aşırı sıcaklıkları Avrupa ve Kuzey Afrika'nın bazı bölgelerine 45C üzerinde getiren sıcak hava dalgasının neden olduğu orman yangınlarıyla mücadele ederken evlerinden tahliye edildi.

Portekiz'de geçen hafta başlayan orman yangınlarından bu yana bir kişi öldü ve en az 135 kişi çoğunlukla hafif yaralandı. Ülkenin Sivil Koruma Kurumu'na göre Pazar gününden bu yana bir "acil durum" yürürlükte ve yaklaşık 800 kişi evlerinden tahliye edildi.

Portekiz Deniz ve Atmosfer Enstitüsü (IPMA), 13 bölgenin Çarşamba günü görülmemiş sıcaklıklara ulaştığını ve merkezdeki Lousã kasabasında kaydedilen 46,3C sıcaklık olduğunu söyledi.

Bölge için eşi görülmemiş boyutlarda olan yangın, o zamandan beri kontrol altına alındı, ancak bölge hala maksimum alarmda.

Devam eden orman yangınları, merkezi Pedrógão Grande belediyesinde 66 kişinin ölümüne, yüzlerce kişinin yaralanmasına ve 30.000 hektarlık ormanın tahrip olmasına neden olan yıkıcı yangından beş yıl sonra geldi .

FRANSA’DA BİNLERCE HEKTAR ARAZİ YANDI

Fransa'nın güneybatısındaki yangınlar Cuma günü kontrolden çıkarken yüzlerce kişi daha evlerinden tahliye edildi.

Salı gününden bu yana, dokuz su bombardıman uçağı tarafından desteklenen 1.000'den fazla itfaiyeci, kavurucu sıcaklık ve kuvvetli rüzgarların körüklediği iki alevle mücadele ediyor.

Gironde'de çıkan iki yangından biri, Bordeaux'nun güneyindeki Landiras kasabası çevresinde çıktı ve burada 4 bin 200 hektar yandı, yollar kapatıldı ve yaklaşık bin kişi tahliye edildi.

Halihazırda 3 bin 100 hektarı yakan diğer yangın, Arcachon Körfezi bölgesindeki "Dune du Pilat" - Avrupa'nın en yüksek kumulunun yakınında Atlantik kıyısındaydı ve gökyüzü yoğun kara duman bulutlarının yükseldiği görüldü. gökyüzü.

Çarşamba günü çevredeki kamp alanlarından yaklaşık 6 bin kişi ve Perşembe günü erken saatlerde 4 bin kişi daha tahliye edildi.

İSPANYA’DA 45 DERECE SICAKLIKLAR

İspanya'nın birçok bölgesinde sıcaklık rekorları kırıldı ya da eşitlendi , cıva Perşembe günü kuzeybatıdaki Ourense şehrinde ilk kez 44.1C'ye ulaştı. İtfaiyecilerin 4.000 hektardan fazla araziyi tüketen bir orman yangınıyla mücadele ettiği Extremadura'nın bazı bölgelerinde sıcaklıklar Perşembe günü 45C'ye ulaştı.

Cuma günü, Extremadura'nın biyolojik çeşitliliği ve kuş yaşamıyla ünlü Monfragüe milli parkında bir yangın daha çıktı .

İspanya meteoroloji ofisi Aemet'in sözcüsü Cayetano Torres, İspanya'nın şimdiye kadarki ikinci yaz sıcak dalgasının Pazartesi günü sona ermesinin beklendiğini, ancak yılın sonuncusu olmayabileceğini söyledi.

Torres ayrıca, küresel ısınmanın neden olduğu yükselen sıcaklıkların zaten havalarda değişikliklere neden olduğunu ve İspanya'nın bazı bölgelerinin coğrafyasını değiştirdiğini söyledi.

FAS EN AZ DÖRT YANGINLA MÜCADELE EDİYOR

Faslı itfaiyeciler, askerler, polis memurları ve sivil savunma çalışanları, ülkenin kuzeyindeki ormanları delip geçen en az dört yangınla mücadele ediyor.

İlk raporlara göre, Çarşamba gecesinden bu yana Larache ve Ouezzane'de en az 1000 hektar orman yakıldı.

Yoğun kuraklıklarla boğuşan ülke, son günlerde 45C'ye yaklaşan yükselen sıcaklıklarla sarsıldı.

Aşırı sıcaklık da bu hafta Çin'in çoğunu sardı ve 900 milyondan fazla insanı etkiledi. Yüksek sıcaklıkların etkileri, yetkililerin yaşlıları bu tür koşulların tehlikesine karşı uyarmasıyla ulusal manşetlere taşındı.

Perşembe günü, ülkenin en kalabalık şehri olan Şanghay, yüksek sıcaklıkların art arda rekor kırması nedeniyle bu yaz üçüncü kez en yüksek alarmını verdi. Perşembe öğleden sonra, sıcaklık 40,6C'ye yükseldi, ancak Çarşamba günkü 40,9C'nin altına düştü ve bu, 2017'de bir önceki rekorla eşleşti. Ancak Cuma günkü bir yağmur fırtınası Şanghay sakinlerini rahatlattı.

Perşembe günü, şehir beş gün gibi kısa bir sürede üç kırmızı alarm vermişti. Meteorologlar, bu uyarıların nispeten nadir bir olay olduğunu ve 1873'te kayıt tutmanın başlamasından bu yana yalnızca 17'sinin yayınlandığını söyledi.