Batı’da gündem Afgan mülteciler

Afganistan’ın Taliban idaresine geçmesinin ardından ülkeden askeri güçlerini çekme kararı alan ABD ve Batılı ülkelerde tek gündem ne kadar Afgan mültecinin kabul edileceği.

ABD’nin başını çektiği uluslararası koalisyonun kaderine terk ettiği Afganistan’da yüzbinlerce kişi Taliban rejiminden kaçmaya çalışıyor. Binlerce kişinin Kabil Uluslararası Havaalanında bekleyişi sürerken, Pakistan, İran ve Özbekistan’a da milyonu aşkın mülteci sığınmış durumda.

Kabil havaalanında Pazar gününden bu yana yaşanan olaylarda 13 kişinin öldüğü bildirilirken bugün erken saatlerde de yaşanan bir çatışmada 17 kişinin yaralandığı bildirildi.

AB Komisyonunun Dış İlişkilerden sorumlu üyesi Josep Borrell, Birlik ülkelerinin Afganistan’da kendileri için çalışan Afganları ülkelerine getirmek gibi ahlaki bir sorumluluğu olduğunu ifade ederek AB’nin 300 kadar personelinin tahliye edilmeyi beklediğini ifade etti. 400 kadar personel ise şu ana kadar Afganistan’dan tahliye edilerek Avrupa’ya getirilmiş durumda.

Polonya da Afganistan’a tahliye için askeri uçaklar ve 100 asker gönderdi. 20 yıldır Afganistan’daki görev gücüne destek veren Polonya ordusu, kendisi için çalışan Afganları tahliye edeceğini açıklamıştı.

Öte yandan bu sabah erken saatlerde Frankfurt havaalanına Afganistanlı mültecileri taşıyan iki uçak iniş yaptı. Uçakların 500 kadar kişiyi tahliye ettiği bildirildi.

ÖZEL G20 ZİRVESİ ÇAĞRISI

İtalya Başbakanı Mario Draghi Afganistan’da oluşan krizle ilgili olarak özel bir G20 zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulundu. Draghi aynı zamanda kriz konusunda bugün geç saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

İSPANYA TAHLİYEYİ TAMAMLADI

İspanya hükümeti Afganistan’da kurtarma uçuşlarına yardım eden bir askeri birlik dışındaki tüm sivil ve personellerin ülkeden tahliye edildiğini duyurdu. Hükümet ayrıca İspanya ordusu için çalışan kişiler ve ailelerinin de ülkeye getirileceğini ifade etti.

TALİBAN’A TAHLİYELERE KOLAYLIK SAĞLAMASI ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Wendy Sherman da Taliban’a bir çağrıda bulunarak Kabil ve ülkenin diğer kesimlerinde bulunan insanların Kabil Havaalanına ulaşmalarının engellenmemesini istedi. “Beklentimiz ülkeyi terk etmek isteyen tüm ABD vatandaşları, üçüncü ülke vatandaşları ve Afganların güvenliğinin herhangi bir taciz olmadan sağlanmasıdır” diyen Sherman bunun tersi pratikleri gördüklerini de vurguladı.