BBC’ye göre İngiliz ordusu Afganistan’da savaş suçları işledi

BBC tarafından dört yıl boyunca yürütülen bir araştırmaya göre İngiliz ordusu Afganistan’da savaş suçları işledi.

12 Temmuz’da yayınlanan araştırmada İngiliz özel kuvvetleri Special Air Service (SAS) komandolarının şüpheli koşullarda en az 54 kişiyi öldürdüğü ve üstlerinden gizlediği belirtildi.

BBC’ye göre silahsız Afganlar Kasım 2010 ile Mayıs 2011 arasında SAS tarafından gece baskınlarında "soğukkanlılıkla" öldürüldü ve daha sonra bu suçları haklı çıkarmak cesetlerin üzerine silah bıraktı.

Araştırmaya göre, o sırada özel kuvvetlerin başındaki general Mark Carleton-Smith de dahil olmak üzere üst düzey yetkililer, SAS içindeki bu operasyonlarla ilgili endişelerin farkındaydı, ancak askeri polise bilgi vermedi.

Silahlı kuvvetleri düzenleyen Birleşik Krallık yasalarına göre, bir komutanın potansiyel savaş suçları hakkında bilgisi varsa askeri polisi bilgilendirmezse ceza gerektiren bir suç işlemiş oluyor.

Geçen ay emekli olan Mark Carleton-Smith, adli belgelere, sızdırılan e-mailler ve gazetecilerin saha çalışmasına dayanan soruşturmaya dair BBC’ye yorumda bulunmayı reddetti.

Savunma Bakanlığı, kovuşturma için yeterli kanıt olmadığını savundu.  Bakanlık BBC’ye yaptığı yazılı açıklamada “Yeni bir kanıt sunulmadı. Ancak yeni kanıtlar ortaya çıkarsa polis iddiaları inceleyecek” dedi.

BBC soruşturması, Kasım 2010 ile Mayıs 2011 arasında Helmand eyaletinde bir SAS birimi tarafından şüpheli koşullarda vurularak öldürülen 54 kişiyi tespit etti.

BBC’ye konuşan askeri bir yetkili “Gece baskınlarında çok fazla insan öldürülüyordu ve açıklamalar mantıklı gelmedi. Biri gözaltına alındığında öldürülmemeli. O dönem bir şeylerin yanlış olduğu açıktı” dedi.

BBC'ye göre birkaç uyarı geldi, ancak komandonun görevini tamamlamasına izin verildi ve hatta 2012'de başka bir görev için görevlendirildi.

2014 yılında, Kraliyet Askeri Polisi (RMP), SAS dahil İngiliz güçleri tarafından Afganistan’da işlendiği iddia edilen 600'den fazla ihlalle ilgili bir soruşturma başlatmıştı.

SAS dahil Afganistan'daki İngiliz kuvvetleri. Müfettişleri BBC'ye ordu tarafından "engellendiklerini" ve soruşturmanın 2019'da sona erdiğini söyledi. Soruşturmacılar BBC’ye yaptığı açıklamada ordu tarafından engellendiklerini ve soruşturmanın 2019’da sona erdiğini belirtti.