Demokratik Kongo’da BM karşıtı gösterilerde 36 ölü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti yetkilileri, ülkenin doğusundaki birçok kentte BM misyonuna karşı yapılan gösteriler sırasında 32 eylemci ile 4 “mavi kasklının” öldüğünü açıkladı.

AFP’nin haberine göre bu veriler, özel bir hükümet komisyonu tarafından oluşturulan bilançoda yer aldı.

Bilançoya göre bir hafta içerisinde 32 gösterici ile BM barış gücüne mensup 4 “mavi kasklı” öldü.

Hükümet sözcüsü Patrick Muyaya, Goma’da 13 kişi, Btembo’da 4’ü mavi kasklı 13 kişi, Uvira’da 4 kişi, Kanyabaonga’da 3 kişi ve Kasindi’de 3 kişi öldü.

Bir önceki bilançoda 19 kişinin öldüğü belirtilmişti. Sözcü Myaya, 170’e yakın kişinin de yaralandığını belirtirken, Muyaya, “Bu ciddi ve çirkin olaylar, (Uganda ile olan) sınır karakolu Kasindi’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin egemenliğini ihlal etti” dedi.

Beni’de silahlı kuvvetlerin sözcüsü Antony Mualushayi, Uganda’dan izinden dönen Tanzanyalı mavi kasklılar bariyerler açılmadan ve sınırı geçmeden önce ateş açtı. Mavi kasklıların ateş açması sonucu olay yerinde iki kişinin öldüğü 15 kişinin yaralandığı belirtildi. Yaralılardan birinin daha sonra hayatını kaybettiği bilgisi verildi. 25 Temmuz’dan mavi kasklıları bu olaydan sorumlu tutan göstericiler, BM’nin Goma ve Butembo’daki tesislerini hedef aldı.

Ugandalı yetkililer Ruanda’nın desteğinde olduğu iddia edilen isyancı 23 Mart Hareketi’nin (M23) bölgeden çekilmesinin “gerilimin düşürülmesi için gerekli bir koşul” olduğunu belirtiyor.