Fas ve İsrail askeri ittifakını pekiştirdi

Fas ve İsrail arasındaki yakınlaşma askeri ittifakın pekiştirilmesi ile daha da derinleştirildi.

İsrail askeri şefi Aviv Kochavi ile üst düzey Faslı sorumlular, iki ülke arasında büyüyen işbirliği çerçevesinde Rabat’ta bir araya geldi.

Salı günü Rabat’a giden general Kochavi’yi, Savunma’dan sorumlu bakan delegesi Abdullatif Ludiyi karşıladı.

İsrailli general daha sonra Fas Kraliyet Silahlı Kuvvetleri Genel Karargahı’nı ziyaret ederek, mevkidaşı general Belkheyr El Faruk ve askeri istihbarat şefi İbrahim Hasani ile görüştü.

Kraliyet Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre Fas tarafı, Fas’ta savunma sanayisi projelerinin ortak bir şekilde arttırılmasına olan ilgilerini ifade etti.

Açıklamada  "Bu ziyaret, esas olarak eğitim, teknoloji transferi ve deneyim ve uzmanlık paylaşımına ilişkin işbirliği eksenlerini daha da geliştirme fırsatlarını incelemeyi mümkün kıldı" denildi.

Aralık 2020’de iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinden bu yana Fas ve İsrail arasındaki yakınlaşma hızlandı. Bu yakınlaşma Washington tarafından destekleniyor.

İsrailli gözlemciler de ilk kez haziran sonunda “2022 Afrika Aslanı” isimli Afrika kıtasının en geniş askeri tatbikatına katıldı. Tatbikat, ABD ve Fas tarafından ortak düzenlendi.

Mart sonunda İsrailli üst düzey bir heyet Fas’ı ziyaret ederek, karma askeri komisyon kurulmasını öngören bir işbirliği anlaşmasına imza attı. Anlaşma özellikle istihbarat servisleri arasında işbirliği yapılması, sanayi bağlarının geliştirilmesi, silah alımı ve ortak eğitimler öngörüyor.

İki ülke arasındaki bu stratejik ve askeri ittifak, Fas’ın bölgedeki rakibi Cezayir’in özellikle tepkisine yol açıyor.