Gıda krizi: Frontex’e göre AB göç dalgasına hazırlanmalı

Avrupa Birliği ülkelerinin 'dış' sınırını korumakla görevli Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Ukrayna savaşı ile ağırlaşan gıda krizinin de etkisiyle yeni göç dalgası konusuna Avrupa Birliği’ni hazırlıklı olmaya çağırdı.

Frontex Müdür Vekili Aija Kalnaja’ya göre AB, Ukrayna’dan gelen mülteciler için “iyi” hazırlandı.

Avrupa Birliği dışilişkiler bakanlarının toplantısı katılmak için Prag’a giden Kalnaja, basına yaptığı açıklamada “Gıda krizinden dolayı başka bölgelerden gelen mülteciler için de hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Kalnaja, “Ukrayna'dan buğday nakliyesinin engellendiğini biliyorsunuz. Bu da göç dalgaları yaratacaktır. Dolayısıyla buna hazırlanıyoruz” dedi.

Dünyanın en büyük tahıl ihracatçılarından biri olan Ukrayna’nın yaptığı üretim, Rusya ile yaşanan savaş nedeniyle engellendi.  

Geçen yılki hasattan elde edilen yaklaşık 20 milyon ton tahıl, Karadeniz'deki Ukrayna limanlarında mahsur kaldı.

Bu durum, dünya pazarlarındaki fiyat artışlarını ve Ukrayna'nın başlıca müşterilerini, özellikle Afrika ve Orta Doğu ülkelerini tehdit eden gıda krizini ağırlaştırdı.

Moskova, Ukrayna ordusunun, Karadeniz kıyılarının güvenliğini tehdit eden mayınları temizlemesi halinde gıda maddesi yüklü Ukrayna gemilerinin yelken açmasına izin vereceğini söylüyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi de haziran ayında, gıda krizine bir yanıt verilmediği takdirde, dünya genelinde rekor düzeyde olan 100 milyon yerinden edilmiş insanın sayısının daha da artacağı uyarısında bulundu.

24 Şubat’ta başlayan savaş, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana benzeri görülmemiş bir göç dalgasına yol açtı. BM’ye göre Avrupa Birliği 5,6 milyon Ukraynalı mülteciyi kabul etti. Polonya, 1,2 milyon kişi ile en fazla mültecinin sığındığı ülke durumunda. Ancak Çek Cumhuriyeti, 400 bine yakın Ukraynalı mülteci ile kişi başına düşen mülteci bakımından en fazla mülteci kabul eden ülke oldu.