Haiti’de çete kaosu derinleşiyor: Bir haftada en az 89 ölü

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’te iki çete grubu arasındaki hakimiyet savaşı onlarca kişinin ölümüne neden olurken, insani krizi de derinleştirdi

Gıda fiyatlarının arttığı, yakıt sıkıntısının yaşandığı başkente iki çete grubu arasında geçen hafta Perşembe gününden bu yana çatışmalar yaşanıyor. Otomatik silah seslerinin dinmediği kentte bir haftada onlarca kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Ulusal İnsan Haklarını Savunma Ağı, yaptığı yazılı açıklamada “En az 89 kişi katledildi, 16 kişi kayboldu” dedi. İnsan hakları ağına göre 74 kişi de bıçak veya ateşli silahla yaralandı.

Polis çatışmalara herhangi bir müdahalede bulunmazken, bazı kişiler evlerinde otururken kurşunların hedefi oldu.

“Cité Soleil” mahallesinde yoğunlaşan çatışmalar insani yardımların erişmesini de engelliyor. Sınır Tanımayan Doktorlar, sivilleri korumaya çağırdı. Sınır Tanımayan Doktorlardan Mumuza Muhindo, mahalleye giden yol boyunca cesetlerle karşılaştıklarını belirterek, “Gerçek bir savaş alanı” dedi.

Onlarca yıldır silahlı çeteler başkentin yoksul mahallelerinde hüküm sürüyor.  Ancak daha çok dezavantajlı bölgelerle sınırlı olan çeteler, 2020 sonbaharından bu yana kent ve ülke genelindeki kontrollerini büyük ölçüde artırarak cinayetler ve insan kaçırma olaylarını yaygınlaştırdı.

İnsan Hakları Analiz ve Araştırma Merkezi’ne göre geçen mayıs ayında en az 118 kişi çeteler tarafından kaçırılırken, haziran ayında 155 kişi kaçırıldı.

Ülkeden kaçabilen Haitililer ise Dominik Cumhuriyeti veya ABD’ye yöneliyor.

BM’ye bağlı Dünya Gıda Programı’na göre 11 milyon nüfuslu Haiti’de nüfusun yarısına yakını beslenme güvensizliği yaşıyor. Bunlardan 1,3 milyonu acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor.