Hollanda’dan ‘Srebrenitsa Soykırımı’ özrü

Hollanda’da Srebrenitsa soykırımını engelleyemediği için “derin özürlerini” sundu.

Hollanda Savunma Bakanı Kajsa Ollongren, soykırı suçu failinin “yalnızca Sırp ordusu” olduğunu belirtmekle birlikte, Hollanda ve uluslararası toplumun olayların meydana geldiği bağlamda sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Ollongren, 27 yıl sonra Bosna-Hersek'teki yıllık anma törenlerinin yapıldığı sırada bu açıklamayı yaptı.

Bosna’nın doğusundaki Srebrenitsa’da Temmuz 1995’te 8 bin dolayında Müslüman erkek ve çocuk katledildi. Bu suç, uluslararası adalet tarafından soykırım olarak tanımlandı.

Hollanda Savunma Bakanı, uluslararası toplumun bölge halkını korumaya söz verdiğini ifade ederek, Hollanda’nın da buna “iyi niyetle katıldığını” savundu.

Bakan Olongren, kurbanların yakınlarının acılarını ortadan kaldıramayacaklarının altını çizerek, "Yapabileceğimiz şey, tarihin gözlerinin içine bakmak” dedi.

Ollongren, “Korkunç soykırım tek bir tarafın suçudur: Bosnalı Sırp ordusu. Ve neyse ki, önemli yetkililer Lahey'deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yargılandı” diye ekledi.

Hollandalı Bakan, olayın yaşandığı “durum” için ortak uluslararası sorumluluğu göz önüne alındığında, ülkesi için özür dilemek istediğini belirtti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de geçen ay Srebrenitsa'da konuşlanan Hollandalı barış gücü askerlerinden özür diledi ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline dünyanın tepkisinden alınacak dersler olduğunu söyledi.