Irak’ta yas ilan edildi, Türk devletine tepkiler devam ediyor

Türk devletinin Güney Kürdistan’ın Zaxo bölgesinde Arap turistleri hedef alarak katliam gerçekleştirmesi ardından Irak genelinde bir günlük yasa ilan edildi. Onlarca parlamenter ise parlamentoyu olağanüstü toplanmaya çağırdı.

Güney Kürdistan’da sivil yerleşim alanlarını sistematik bir şekilde bombalayan Türk devleti, 20 Temmuz günü bu kez Zaxo’nun Perex köyünde Arap turistleri bombaladı.

Saldırıda çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 9 turist hayatını kaybetti, 29’u yaralandı.

Bu katliamın ardından Irak’ta büyük tepki oluştu. Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi, sıradışı bir şekilde Türk devletinin saldırılarını kınadı. Dışişleri Bakanlığı, Türk büyükelçisini çağırırken, Ulusal Güvenlik Kurulu, Türk güçlerinin Irak’tan tamamen çekilmesini istedi.

Akşam saatlerinde Bağdat başta olmak üzere bir çok kentte protesto eylemleri gerçekleşti. Türk büyükelçiliğinin çatısındaki Türk bayrağı eylemciler tarafından indirildi. Kerbela’da vize merkezi önünde protesto eylemi gerçekleşti ve Türk bayrağı yakıldı.

Iraklı parlamenterler de parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırdı. 91 milletvekili ortak bir bildiri ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ve Genelkurmay Başkanı’nın olağanüstü toplantıda hazır bulunması talep etti.

Bildiride Türk devletinin sivilleri katlederek savaş suçu işlediği hem de Birleşmiş Milletler yasalarını ayaklar altına aldığı vurgulandı.