Johnson’ın yerine geçmek için biri Kürt dokuz aday

Adı bir dizi skandal karışan ve hükümetinde onlarca kişinin istifa ettiği İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yerine geçmek için dokuz aday öne çıktı.

Skandallar ve istifalarla zayıflayan Boris Johnson, geçen Perşembe günü Muhafazakar Parti’nin başkanlığından istifa etmek zorunda kalmıştı. Bu istifa ile hükümetin başına geçecek kişinin de önü açılmış oldu. Salı gününden itibaren aralarında bakanların da olduğu 60 dolayında kişi Johson hükümetinden istifa etti.

Pazar günü itibariyle Johnson’un yerine geçmek için yarışa katılanların sayısı dokuza çıktı.

Adaylığını koyan son kişi 49 yaşındaki uluslararası ticaret bakanı Penny Mordaunt oldu. Mordaunt 2019’da Savunma Bakanlığı görevine gelen ilk kadındı.

Adı öne çıkanların başında eski Maliye Bakanı Rishi Sunak geliyor. Hint kökenli ilk Maliye Bakanı Rishi Sunak bir ara oldukça popülerdi. Ancak serveti ve zengin eşinin vergi düzenlemeleri nedeniyle güven kaybına uğradı.

Cumartesi akşamı eski bakanlar Jeremy Hunt ile Sajid Javid de adaylıklarını açıkladı. Her ikisi de vergileri azaltmak yönünde projelerini, Sunday Telegraph gazetesine açıkladı.

Pakistanlı bir göçmen şoförün oğlu olan Sağlık Bakanı Sajid Javid, tanınmış bir bankacı olduktan sonra Boris Johnson hükümetinin Maliye Bakanı oldu. 2020’de istifa etti, ancak bir yıl sonra hükümete geri döndü.

Eski Dışişleri ve Sağlık Bakanı Jeremy Hunt, kendisini ciddi bir alternatif olarak sunsa da genellikle pek karizmatik olmadığı değerlendirmesinde bulunuluyor.

Tüm adaylar diğer bir aday olan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ile aralarına fark koyuyor.

Sunak, 40 yıldır benzeri görülmemiş bir enflasyonla boğuşan Birleşik Krallık'ta böyle bir yola girmeyi düşünmeden önce kamu maliyesinin konsolidasyonunu beklemek istediğini söylüyor.

BBC’ye konuşan Sajid Javid ise “Vergi indirimi olmadan büyüme olmayacak” diyor.

Diğer bir aday ise Güney Kürdistanlı Nedim Zahawi olarak dikkat çekiyor.  1967’de Bağdat’ta bir Kürt ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 9 yaşındayken Birleşik Krallık’a göç eden Zahawi, 2000 yılında piyasa araştırma şirketi YouGov'u kurdu. On yıl sonra siyasete girmek için istifa etti ve milletvekili seçildi. Müfettişliğini yaptığı anti-Covid aşı kampanyası ile birlikte Eylül 2021’de Eğitim Bakanı olarak atandı. Zahawi, son istifaların ardından Maliye Bakanlığı görevine atandı.

Zahawi, başbakanlık yarışının başında kendisini hedef alan bir vergi soruşturmasına ilişkin basında çıkan ifşalarla gölgelendi. Ancak Zahawi, tüm mali çıkarlarının usulüne uygun olarak beyan edildiğini kaydediyor.

Bu beş adayın dışındaki diğer adayların seçilme şansı düşük olarak değerlendiriliyor.

Muhafazakar Parti’nin yeni yasama döneminden önce nihai oylamayı yapması bekleniyor. 2019’daki iç seçimlerde 160 bin kişi oy kullanmıştı. Yeni bir kişi seçilene kadar Johson, görevinde kalacak.