Panama son yılların en büyük protestolarıyla karşı karşıya

Ülke devam eden protestolar ve mali krizle mücadele etmeye devam ederken, protestocular hükümetin açıkladığı önlemleri yeterli bulmuyor ve yeni barikatlar kurmaya devam edeceklerini söylüyor.

Binlerce Panamalı protestocu, hükümetin yükselen enflasyon ve yolsuzluğa son vermesini talep etmek için son haftalarda sokaklara döküldü.

Başkan Laurentino Cortizo, geçtiğimiz günlerde yakıt maliyetlerini düşürmek ve temel gıda maddelerinin fiyatlarına bir üst sınır koymak için önlemler açıkladı ancak protestocular önlemleri yeterli bulmadıklarını ve gösterilere devam edeceklerini söyledi.

PROTESTOCULARIN TALEPLERİ

En son protestolar, Panama'nın Mayıs ayında yüzde 4,2'lik bir enflasyon oranıyla mücadele etmesiyle geldi; yaklaşık yüzde 10'luk işsizlik rakamları ve Ocak ayından bu yana yakıt maliyetlerinde neredeyse yüzde 50'lik bir artış.

Öğretmenler Temmuz başında gösteri yapan ilk gruptu, ancak o zamandan beri inşaat işçileri, öğrenciler ve yerli örgüt üyeleri de dahil olmak üzere diğer gruplar da onlara katıldı.

Başlangıçta, protestocular yakıt fiyatlarının dondurulması ve düşürülmesi, gıda fiyatlarında üst sınır ve eğitim bütçesinde artış çağrısında bulundular, ancak talepler o zamandan beri siyasi yolsuzluğu ele almak ve daha büyük siyasi reformları tartışmak için ulusal bir müzakereyi de içerecek şekilde genişledi. Zira gelecek kaygısı toplumun tüm kesimlerini sardı.

PROTESTOLARIN ETKİSİ

Merkezi Veraguas eyaletinde, protestocular Pan-Amerikan otoyolunu bloke ederek diğer Orta Amerika ülkelerinden gelen malların Panama Kanalı'na erişimini etkiledi. Otoyol, Panama'nın meyve ve sebzelerinin yüzde 80'inin taşındığı yoldur.

Ekonomistler, gösterilerin ülkeye milyonlarca dolara mal olduğu ve yakıt ve gıda kıtlığına yol açtığı konusunda uyarıyor. Pazartesi günü, Panama'nın ana ürün pazarındaki tezgahların çoğu, meyve ve sebze eksikliği nedeniyle erken kapandı.

HÜKÜMETİN ÖNLEMLERİ

Protestolara yanıt veren Cumhurbaşkanı Cortizo, akaryakıt fiyatında bir indirim yaptığını ve 10 temel ürünün fiyatını sınırlamayı planladığını duyurdu.

Maliyet artışlarından COVID-19 salgını ve Ukrayna'daki savaşı sorumlu tuttu. “Şu anda Panamalıları ve dünyayı etkileyen sorunlardan biri, artan yakıt fiyatları ve sonuçları. Bu nedenle, somut ve uygulanabilir çözümler bulmak amacıyla temel gıdaların maliyetini doğrudan etkileyen yüksek yakıt maliyetlerini ele almak için görüşmeler başlattım” dedi.

Cortizo yönetimi Pazar günü gaz fiyatını galon başına 3,95 dolardan 3,25 dolara daha da düşürmeyi kabul etti, bu da Haziran ayındaki galon başına 5,20 dolarla tam bir tezat oluşturuyor. Ancak bu hareket, yeni barikatlar kuran ve protestoya devam etme sözü veren göstericileri yatıştırmaya yetmedi.

Analistler, sorunun bir kısmının salgın sonrasında Panama'nın çeşitli sosyal sınıfları için eşit olmayan bir ekonomik iyileşmede yattığını söylüyor. Zira makro sayılar lojistik, ulusal havayolu, madencilik ve Panama Kanalı’na dayanıyor. Fakat bu büyüme, fiyatlar yükselirken nüfusa düşmedi. Dolayısıyla işçi sınıfı Panamalılar, ülke yüzde 6,5 büyüyorsa neden ilaç ya da benzin için ödeme yapamadıklarını merak ediyor.