Sri Lanka’da OHAL ilan edildi

Sri Lanka’da halkın protestoları ardından OHAL ilan edilirken, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı doğrulandı.

Ekonomik krize karşı protestoların yayıldığı Sri Lanka’da, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçtığı doğrulandı.
 
Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, başkan vekili olarak Olağanüstü Hal (OHAL) ilan ettiğini açıkladı. Wickremesinghe'nin medya sekreteri Dinouk Colombage, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Başbakan başkan vekili olarak (ülke çapında) olağanüstü hal ilan etti ve batı eyaletinde sokağa çıkma yasağı getirdi" dedi.
 
AFP'de yer alan habere göre de Rajapaksa'nın ülkeden kaçmasından saatler sonra ülke çapında OHAL ilan edildi. Başbakanlık Sözcüsü Dinouk Colombage AFP'ye verdiği demeçte, “Cumhurbaşkanı ülke dışında olduğundan, ülkedeki durumla ilgilenmek için acil durum ilan edildi” dedi.
 
Ülkeden kaçan Gotabaya Rajapaksa'nın nereye gittiği ise bilinmiyor.

BBC'nin edindiği bilgiye göre Rajapaksa'nın kardeşi ve eski maliye bakanı Basil Rajapaksa da ülkeyi terk ederek ABD'ye kaçtı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın dışında toplanan halk, 73 yaşındaki Rajapaksa'nın eşiyle birlikte Maldivler'e kaçmasını coşkuyla kutladı. Cumartesi günü halk Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı basmış, Rajapaksa o zamandan beri ortaya çıkmamıştı.

Halkın olası yeni hükümeti kabul edip sokakları terk edip etmeyeceği de belli değil.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekilinin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, en az 250 kişi yaralandı