Sri Lanka’da protestocular Devlet Başkanı'nın konutuna girdi

Ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka’da binlerce protestocu Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın konutunu bastı.

Ülkenin dört bir yanından gelen göstericiler, ülkedeki ekonomik krizin kötü yönetilmesi nedeniyle aylardır devam eden protestoların ardından Rajapaksa'nın istifasını talep ederek Kolombo'ya yürüdü.

Kolombo'nun hükümet bölgesine akın eden göstericiler "Gota evine dön!" gibi sloganlar atarak polis barikatlarını aşıp Başkan Rajapaksa'nın konutuna ulaştı.

Polis öfkeli kalabalığın konutu basmasını engellemek için havaya ateş açtı ve göz yaşartıcı gaz kullandı, ancak kalabalığın bir kısmının içeri girmesini engelleyemedi.

Konuyla ilgili bilgi veren üst düzey bir askeri yetkili "Başkan'a güvenli bir yere kadar eşlik edildi" dedi. Devlet Başkanının halen askeri bir birlik tarafından korunduğu ifade edildi.

Binanın içinden yapılan Facebook canlı yayınında yüzlerce protestocunun odalara ve koridorlara doluştuğu, yüzlercesinin de dışarıdaki arazide dolaştığı görüldü.

BBC Sinhala servisine konuşan bir hastane sözcüsü, aralarında güvenlik güçleri mensuplarının da bulunduğu en az 33 kişinin yaralandığını ve Kolombo'daki Sri Lanka Ulusal Hastanesi'nde tedavi altına alındığını söyledi.

Gelişmeler üzerine başbakan Ranil Wickremesinghe krizi görüşmek üzere Sri Lanka'daki siyasi parti liderlerini acil toplantıya çağırdı. Ayrıca Meclis Başkanından parlamentoyu toplamasını istedi.

Protestocular mevcut krizden Devlet Başkanını sorumlu tutuyor.

Hükümet, aralarında Rusya'nın da bulunduğu ülkelerden krediyle yakıt temin etmeye çalışıyor ancak şu ana kadar başarılı olamadı.