Sydney köprüsüne Aborjin bayrağı dikildi

Yüzlerce yıl ayrımcılığa maruz kalan Aborjinlerin siyah, kırmızı ve sarı renkli bayrağı kalıcı bir şekilde sembolik Sydney köprüsüne yerleştirildi.

Bayrağın tüm yıl boyunca 1.149 metre uzunluğundaki ünlü köprüde kalması için 177.000'den fazla kişi çevrimiçi bir dilekçe imzaladı.

Kampanyayı yürütenlerden Cheree Toka, "Bu bayrağın dalgalandığını görmek eşitliği, saygıyı temsil ediyor ve Avustralya'nın eşit bir ulus olarak nasıl bir araya gelmesi gerektiğine dair bir örnek teşkil ediyor" dedi.

Şimdiye kadar köprüde sadece Avustralya ve Yeni Güney Galler eyaletinin bayrakları yer alıyordu.

Yerel hükümet imza kampanyası ardından üçüncü bir bayrağın dikilmesine karar verdi. Bu projenin 17 milyon dolar maliyetinin olduğu ve yılları alacağı ifade edildi.

Ancak tepkiler üzerine Yeni Güney Galler bayrağının yerine Aborjin bayrağının konulmasına karar verildi.

Avustralya’nın yerli halkı Aborjinler 65 bin yıla yakın bir süredir bu topraklarda yaşıyor.

1788’de İngilizlerin gelişiyle, Aborjinler iki yüzyıl boyunca haklarından yoksun kaldı ve ayrımcılığa maruz kaldı.

Avustralya tarihi böylece yerli halklara zulümle yazıldı. Sömürgeleşme ile birlikte ayrımcılık başladı, ardından çocukların zorla göçertilmesi gibi siyasi zulüm yapıldı.

Son yıllarda Aborjinlere ilişkin toplumdaki hoşgörü arttı ve Aborjin kimliğini öne çıkaran gelişmeler yaşandı.

2021’deki sayımda kendisini Aborjin veya yerli olarak tanımlayan insanların sayısının, beş yıl önceki sayıma göre yüzde 25 arttığı görüldü.  Diğer bir ifadeyle, bu kimlikle kendilerini ifade edenlerin sayısı 26 milyon nüfuslu ülkede 812 bin 728 kişiye denk geliyor. Asimilasyon, baskı ve zorla göçertmenin kaç aborjini kimliğinden ettiği ise bilinmiyor.