WHO ve UNICEF’ten çocuk aşısı için ‘kırmızı alarm’

Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) dünya genelinde 25 milyon dolayında çocuğun difteri, tetanoz ve çocuk felcine karşı bir veya daha fazla doz aşıyı olamadığını bildirdi.

WHO ve UNICEF tarafından yayınlanan bir rapora göre, yaklaşık otuz yılda diğer hastalıklara karşı çocuk aşılarında süreklilik gösteren en büyük düşüş yaşandı. Bu düşüşün arkasında Covid-19 krizi ve yanlış bilginin yattığı belirtildi.

Difteri, tetanoz ve çocuk felcine karşı aşının üç dozunu da alan çocukların oranı 2019'da yüzde 86 iken 2021'de yüzde 81'e düştü. Bu aşı, dünya çapında aşı kapsamının önemli bir göstergesi olarak kullanılıyor. 2020 ve 2021'de kaydedilen bu düşüş, on yıllık bir iyileşmeden sonra olumsuz bir tabloya işaret ediyor.

UNICEF’in sorumlusu Catherine Russell yaptığı yazılı açıklamada “Bu, çocukların sağlığı için kırmızı alarmdır. Çocuk aşılarında bir nesilde görülen en büyük sürekli düşüşe tanık oluyoruz. Sonuçları can sayısı ile ölçülecek” dedi.

Her üç hastalığa karşı 2021 yılında 25 milyon dolayında çocuğun bir veya daha fazla doz aşıyı kaçırdığı belirtildi. 2020 yılı ile kıyaslandığında 2 milyon, 2019’a göre ise 6 milyon kişi arttığı görülüyor.

25 milyon çocuktan 18 milyonu sadece bir doz aşı olurken, çoğunluğu başta Hindistan, Nijerya, Endonezya, Etiyopya ve Filipinler olmak üzere orta ve düşük gelirli ülkelerde yaşıyor.

Rapora göre bu düşüşün bir çok nedeni var: Çatışmalar, artan yanlış bilgilendirme ve Covid-19 salgını. Karantinalardan sonra 2021'in bu konudaki gecikmeyi yakalamaya başlayacağı umuluyordu, ancak bunun yerine dünyanın tüm bölgelerinde aşılama oranları düşmeye devam etti.

Raporda, düşük düzeydeki bu aşılamanın son 12 ayda önlenebilir kızamık ve çocuk felci salgınlarına yol açtığı belirtildi.

2021'de yaklaşık 24,7 milyon çocuk ilk kızamık dozunu kaçırdı. Bu da 2019'a göre 5 milyon çocuk daha fazla olduğu anlamına geliyor. 14,7 milyon çocuğa da ikinci doz verilmedi. Kızamığa karşı ilk doz için aşı kapsamı böylece 2021'de yüzde 81’e gerileyerek, 2008'den bu yana en düşük orana ulaştı.

Aşı konusunda “kötü” olarak değerlendirilen bu haber, yetersiz beslenme oranlarının arttığı bir döneme denk geldi.

Rapora göre yetersiz beslenen bir çocuğun zaten daha zayıf bağışıklık savunması var ve bu nedenle bu önlenebilir hastalıkların ağır vakalarını geliştirme olasılığı daha yüksek.

Catherine Russell, "Eksik kalan milyonlarca çocuğun aşılarını tamamlamamız gerekiyor, yoksa kaçınılmaz olarak daha fazla salgın hastalık, hasta çocuk ve zaten zor durumda olan sağlık sistemlerinde büyük baskı göreceğiz" dedi.