İran’dan Biden’a zeytin dalı!

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD ile nükleer silah anlaşmasına hazır olduklarını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, henüz görevi devralmayan ABD’nin yeni başkanı Joe Biden'a zeytin dalı uzattı. Zarif yaptığı bir açıklama ile kendilerinin nükleer enerji anlaşmasına hazır olduklarını, Washington’un da dönmeyi beklediklerini söyledi.

İran'da etkili olan bir Youtube programına katılan İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevadd Zarif, İran’ın ABD'nin kapsamlı nükleer silah anlaşmasına dönmesine hazır olduğunu fakat Washington’un da taahhütlerini yerine getirerek buna dönme imtiyazını elde etmesi gerektiğini söyledi.

Açıklamalarında ABD ve İsrail’in İran’a karşı izledikleri politikaları da değerlendiren Zarif, ABD ve İsrail’in başarısız olduğunu iddia etti.

'ULUSLARARASI BİRLİKTELİK HEZİMETE UĞRADI'

İran'a karşı izlenen politikaların başında nükleer silah anlaşması olduğunu söyleyen Zarif, bunun ilk döneminde İran aleyhinde şekillenen uluslararası birlikteliğin hezimete uğradığını ifade etti. Zarif, İsrail ve ABD'nin esas kaygısının da bu mesele olduğunu zira onların İran’ı güvenlik sorunu olarak göstermek için çok çalıştıklarını fakat bunu başaramadıklarını söyledi.

Nükleer silah anlaşması ile birlikte İran’ı güvenlik tehdidi gösterme çabasının hezimete uğradığını ifade eden Zarif, ayrıca nükleer silah anlaşması ile birlikte BM Güvenlik Konseyinin İran aleyhindeki 6 kararının da uygulanmadan ortadan kalktığını belirtti.

Zarif, Amerika’nın nükleer silah anlaşmasından çekildiğini fakat BM üyesi bir ülke olarak nükleer silah anlaşmasının uygulanmasına engel olmaması gerektiğini belirterek, bu anlaşmanın müzakerelerinde kelimelerin tamamının müzakere edildiğini ve daha sonra imzalandığını ifade etti.

ABD’nin İran’a uyguladığı azami baskıda yenilgiye uğradığını belirten Zarif, İran’ın da kazançlı olmadığını zira halkın baskı altında olduğunu, bunun kazan-kazan bir oyuna dönüşebileceğine dikkat çekti.