İsveç'te ‘Öcalan'a Özgürlük Komitesi’ kuruldu

10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla İsveç'te Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşması için bir komite oluşturuldu.

1999 yılından bu yana İmralı Adası'nda ağır tecrit koşullarında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılması için İsveç'te bir komite kuruldu.

İsveç medyasına yazılı olarak gönderilen basın açıklamasında Öcalan'ın 20 yıldan bu yana İmralı Adası'nda ağır tecrit koşullarında tutulduğu ve Avrupa İşkenceyi Önleme Konseyi'nin (CPT) İmralı'yı ziyaret ettikten sonra Öcalan'a işkence yapıldığını açıkladığı belirtildi.

Kürt Halk Önderi Öcalan ile ANC eski lideri Nelson Mandela'nın durumu arasındaki benzerliklere dikkat çekilen açıklamada Abdullah Öcalan'ın yazdığı kitaplarla demokrasi, barış ve kadınların kurtuluş mücadelelerine ilham verdiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2015 yılında PKK ile Türk devleti arasında süren barış görüşmelerine son verdiği, Türkiye, Irak ve Suriye'de Kürtlere yönelik baskı, saldırı ve katliamları artırdığına dikkat çekildi. İsveç aydınları ve halkına 10 Aralık 2020 günü kurulan “Öcalan'a Özgürlük Komitesi”nin Abdullah Öcalan ve siyasi tutsakların özgürlüklerine kavuşmaları için başlattığı kampanyaya katılmaları çağrısı yapıldı.

Komite'nin kurulmasına önderlik edenler arasında bulunan Kürdistan'la Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson, kampanya hakkında ANF'ye açıklamalarda bulundu.

Aydın, sanatçı, sendikacı ve kitle örgütleri temsilcilerinin yer aldığı bir komite oluşturduklarını söyleyen Gustafsson, “Bu kampanya tüm Avrupa'da sürüyor. İsveç'te şimdiye kadar 30 civarında aydın, sendikacı, din insanı, siyasi parti temsilcisi kampanyaya katıldı. Bunların aralarında Sol Parti ve sosyal demokratların üyeleri de var” dedi.

Gustafsson, yeni kurulan komitenin Abdullah Öcalan başta olmak üzere tüm tutsakların serbest bırakılmalarını talep ettiklerini ve bunun sağlanması için İsveç hükümeti yetkilileriyle görüşmeler yapacaklarını söyledi.