Öztürk: AKP-MHP ulusal birliğe karşı diplomasi atağı yürütüyor

DTK, HDP ve DBP’lilerin Siirt’te Kürt ulusal birliği çalışmaları kapsamındaki ziyaretleri üçüncü gününde de sürdü.

Kürt ulusal birliği çalışmaları kapsamında Siirt'te ziyaretlerinin son gününde konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, İmralı tecridine karşı başlatılan açlık grevi eylemlerine ses verilmesi gerektiğini belirterek, "Savaş, tecrit, katliam, baskı ve zulüm ile bitireceklerini amaçladılar ancak amaçları halkın direnişine çarptı” dedi.

Siirt’teki ulusal birlik çalışmalarını Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Siirt Milletvekilli Sıdık Taş yürütüyor.

Heyet, üçüncü gün Eruh ve Kurtalan’ın ardından kent merkezinde esnaf ziyareti ve halk buluşması gerçekleştirdi.

Siirt’teki ziyaretlere esnaf büyük ilgi gösterdi. Esnaf ve tüketiciler zılgıtlar, alkışlar ve zafer işaretleri ile heyeti karşıladı.

Esnaf ziyaretini tamamlayan heyet, HDP il binasında halkla buluştu. Burada bir konuşma yapan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Kürtlerin 4 parçaya bölündüğünü hatırlattı.

Öztürk,  “Bölünen topraklarda egemenlerin zulmü hiçbir zaman bitmedi. Suriye'de Esad, Türkiye’de MHP-AKP iktidarı, İran da ise Mola sistemi bu zulmü sürdürüyor” dedi.

Öztürk, “Baskı ve zulme karşı bu topraklar da yaşayan halklar hiçbir zaman geri adım atmadı. 4 parçada direniş gösteren Kürt halkı şu an dünyanın tanıdığı bir güç haline gelmiş durumda” diye vurguladı.  

AKP-MHP zulmüne değinen Öztürk,  “AKP-MHP iktidarı Kürtlerin ulusal birlik talebinin yerine getirilmemesi için birçok yerde diplomasi atağı yürütmüş durumda. Bakur’da saldıran AKP Başur’a gittiğinde ‘Biz sizin dostunuzuz’ diyor. Ancak Kürdistan referandumu, Rojava’ya yönelik saldırı bunları onların amacının ne olduğunu bizim dostumuz olmadığını gösteriyor. ‘Kobanê düştü düşecek’ diye hayal kuranlar orada ki direnişi halen unutamıyor. Kobanê soruşturmaları ile arkadaşımızı tutuklamaya çalışıyor. Buradaki soruşturma intikam amaçlı” şeklinde konuştu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit ve Kasım ayından beri süren cezaevlerindeki açlık grevlerine dikkat çeken Öztürk, “PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın milyonlarca kişinin lideri olarak kabul edildiği biridir. Başur, Bakur, Rojava ve Rojhalat’a milyonların yaşanan tecridi kabul etmediğini dünya biliyor. Savaş, tecrit, katliam, baskı ve zulüm ile bitireceklerini amaçladılar ancak amaçları halkın direnişine çarptı” şeklinde konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz ise Siirt halkının 3 günlük ziyaretin kendilerine güç verdiğini kaydetti.

Aydeniz, şöyle konuştu: “Kürt halkının varlığı yüzyıllardır egemenler tarafından kabul edilmiyor. Bunun sebeplerinden biride Kürtlerin direnişçi ruhudur.  Bugün Ortadoğu ve Türkiye siyasetinde Kürtler güçlü bir aktördür. Kürt halkı bu gücü elde ederken direne direne elde etti. On binlerce bedel verilerek yapıldı. Şimdi bu gücü gören AKP-MHP iktidarı Kürtlerin gücünü bölerek bunun önüne geçmek istiyor. Bunu yaparken parça parça bir diplomasi yürütüyor. Diplomasi yolunu kullanarak Kürt halkının kazanımlarına saldırıyor.”

Heyetin Siirt programı, halk buluşmasının ardından sona erdi.