AB Türkiye’ye vereceği cezayı tartışıyor

Perşembe günü başlayacak Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde Brüksel'de bir araya gelen dışişleri bakanlarının gündeminde Doğu Akdeniz’de gerilimi artıran Türkiye’ye yönelik alınacak kararlar var.

Bu hafta bölgede saldırgan ve işgalci siyasetinde ısrar eden Erdoğan iktidarını yakından ilgilendiren bir zirve var. 10 Aralık Perşembe günü başlayacak ve iki gün sürecek olan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinin en önemli gündemi Doğu Akdeniz’de giriştiği provokasyonlarla Yunanistan ve Kıbrıs ile gerginlik yaşayan Ankara rejimine dönük olası ambargoların hangileri olacağı var.

AB Dönem Başkanlığını yürüten ve son dönemlere kadar Erdoğan rejimini kızdıracak adımlardan yana olmayan Almanya, geçtiğimiz haftadan bu yana sık sık Ankara’ya yaptırımları dile getiriyordu. Perşembe günkü zirve öncesi Brüksel’de bugün toplanan 27 üye ülkenin dışişleri bakanları toplantısında da bu yaptırımların neler olacağı tartışılıyor.

MAAS: GİRİŞİMLERİMİZ BAŞARISIZ OLDU

Bugünkü toplantıda bir karar çıkması beklenmiyor, ancak bakanların zirvede hangi tür kararlar alınacağını masaya yatıracak. Toplantı öncesi konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türkiye, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki gerilimler nedeniyle AB ile Türkiye arasında doğrudan diyaloğun başlatmayı başaramadıklarını söyledi. Türkiye’nin provokasyonlarının sürdüğüne dikkat çeken Maas, bu konuyu bugünkü toplantıda ayrıntılı olarak ele alacaklarını bildirdi.

Bakanların bugün ele alacağı bir başka konu ise AB’nin küresel çaptaki insan hakları ihlallerine yaptırım uygulanmasını öngören İnsan Hakları Yaptırım Rejimi. Bu konuyla bağlantılı olarak da Erdoğan rejiminin gündeme gelmesi bekleniyor. Toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn kuracakları yaptırım rejimiyle, insan haklarına saygı göstermeyenlere yaptırım uygulanacağını belirterek “Bu Türkiye için de bir uyarı olacak” dedi.

“ANKARA’YA KARŞI ARTIK SOMUT KARARLAR ALINMALI”

Ankara rejimine dönük sert kararların alınmasından yana olan Avusturya cephesinde de zirve öncesi çağrılar geldi. Ankara’nın izlediği politikaların artık kabul edilemez olduğunu söyleyen Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, AB’nin artık çok açık ve net bir dille somut kararlar alması gerektiğini ifade etti.

Avrupa medyasında yer alan haber ve analizlere göre ise liderler zirvesinden Türkiye’ye dönük ambargo kararını çıkartmak hiç de kolay olmayacak. Macaristan, Polonya hatta son dönemlerde Erdoğan rejimiyle yakın ilişkiler kuran Bulgaristan’ın söz konusu kararı veto edebileceğine dikkat çekiliyor. Ambargo için AB’nin elindeki seçeneklerin başında ise Gümrük Birliği anlaşmasının askıya alınması ile AB üyeliği ve mülteci anlaşması çerçevesinde Ankara’ya verilen para yardımının durdurulması geliyor.