ABD'nin planıyla Irak ve Başur, Şengal konusunda anlaştı!

KDP ile Irak arasında Şengal konusunda yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandığı belirtildi. Anlaşmanın ABD'nin isteğiyle yapıldığı ifade edildi. Şengal Demokratik Özerk Meclisi de halkın çıkarına olmayan hiçbir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini belirtti.

Bir süreden beri KDP denetimindeki bölgesel yönetim ile Irak arasında Şengal üzerine ABD’nin anlaşın talimatı çevresinde görüşmeler yapılıyordu. Uzun zamandır devam eden görüşmelerin dün yapılan bir anlaşma ile son bulduğu açıklandı.

Yapılan anlaşmaya ilişkin ilk açıklama, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Sözcüsü Ahmed Molla Talal tarafından yapıldı.

Sanal medya hesabından açıklama yapan Sözcü Ahmed Molla Talal, Şengal konusunda Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümeti arasında tarihi bir anlaşma gerçekleştiğini belirtti.

TALAL VE KAZİMİ'DEN AÇIKLAMA

Talal, “Başkalarının başarılı olmadığı konuyu, bu hükümet karşılıklı güveni geliştirerek, iyi niyetini takdim ederek ve sağlam bir siyasi iradeye dayalı olarak, Şengal'e güvenliği, istikrarı ve yeniden yapılanmayı ve tüm etkilenen halkını evlerine geri döndürme konusunda başardı” dedi.

Talal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Başbakan Mustafa Kazimi bugün, Kürdistan Bölgesi Hükümet ile koordineli olarak, Şengal'deki federal hükümetin otoritesini anayasaya uygun olarak, idari ve güvenlik düzeyinde güçlendiren, davetsiz misafir grupların hakimiyetini sona erdiren, kentin tam anlamıyla yeniden inşasının ve mağdurların geri dönüşünün önünü açan tarihi bir anlaşmaya sponsor oldu.”

Talal’ın ardından en resmi açıklama Başbakan Mustafa El Kazimi’nin basın ofisinden Kazimi adına yapıldı. Kazimi’nin basın ofisinden Kazimi adına yapılan açıklamada ise şöyle deniliyor:

"İki hükümet arasında gerçekleşen anlaşma kardeşlik anlayışı bağlamında ve federal devlet çerçevesinde imzalandı. Anlaşma yerel ve uluslararası düzeyde iyi bir etkiye sahip olacak ve Irak'ın tüm farklı bölgelerinin sorunlarının çözümünde bir başlangıç noktası olacak. Yasalar güçlü bir sosyal devletin kurulmasına öncülük edecek. Şengal’da istikrarın sağlanmasındaki gecikmenin sebebi terör örgütü IŞİD’di. Bugün bile Şengal’de hizmet eksikliği var."

'ABD'NİN PLANIYLA GERÇEKLEŞTİ'

Yapılan anlaşmanın içeriği ve olası gelişmelerin ne olabileceğine ilişkin görüşlerine başvurduğumuz kaynaklar, anlaşmanın ABD’nin bir planı dahilinde geliştiğini belirtti. Adlarının açıklanmasını istemeyen kaynaklar, anlaşmanın içeriğine ilişkin ise şu bilgileri verdi:

"Bu anlaşma üzerine uzun zamandır çalışmalar yürütülüyor. Yürütülen çalışmalar dün bir anlaşma ile sonuçlandı. Anlaşmanın yapılmasını dayatan ve Başbakan Mustafa Kazimi’nin denğtiminde bu anlaşmanın yapılmasını isteyen ABD’deydi. Onun isteği yerine geldi. KDP’de bölgesel yönetim adına anlaşmaya dahil edildi. Anlaşma askeri güçlerin şehir dışına çıkarılması, şehir güvenliğinin federal polis tarafından sağlanması, KDP’li Kaymakam Mehma Xelil ile sonradan halk tarafından atanan kaymakamın yerine yeni bir kaymakamın atanması, Şengal Duhok yolunun açılması, peşmerge güçlerinin Şengal'e hiçbir şekilde dönmemesi ancak KDP, YNK dahil tüm siyasi partilerin Şengal’de ofislerini açması gibi maddeleri içeriyor.”

Irak Parlamentosu'nda yer alan Serkewt Şemseddin ile Dr. Galip Muhammed Ali adındaki parlamenterler iki hafta önce Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı eski İçişleri Bakanı Kasım Araci ile Şengal konusunda bir görüşme yaptıklarını, yaptıkları görüşmede dün varılan anlaşmada alınan kararları görüştüklerini açıklamıştı.

Parlamenter Serkewt Şemseddin ile Dr. Galip Muhammed Ali’nin iki hafta önce verdikleri bilgiler dün yapılan anlaşmanın hangi maddeleri içerdiğini göstermeşti. Şemseddin ve Ali’nin verdiği bilgiler, Adlarının açıklanmasını istemeyen güvenlik, siyasi ve diplomatik kaynakların verdikleri anlaşma içeriği ve kararlarını doğruluyor. 

MXDŞ: HALKIMIZIN ÇIKARLARINA OLMAYAN HİÇBİR ŞEYİ KABUL EDEMEYİZ

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile Irak Hükümeti arasında Şengal konusunda yapılan anlaşmaya ilişkin yazılı bir açıklama yayınladı. Açıklamada özetle şunlar belirtildi:

“Biz Şengal Özerk Yönetimi olarak Irak Hükümeti ve Kürdistan Hükümeti’nin 140’ıncı maddedeki tartışmalı bölgeler hakkında yaptığı görüşmeleri takip ediyoruz. Şengal hakkında yapılan bu toplantılardan biz Şengalilerin haberi yoktur. Şengalilerin yer almadığı herhangi bir çözüm önerisi kabul edilemez. Bizler de tartışmalı bölgeler hakkındaki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Halkımızın kalıcı bir statü kazanmasını istiyoruz. Êzidî lerin taleplerinin esas alınması gerektiğinin altınız çiziyoruz. Biz 6 yıldır Şengal’i yönetiyoruz. Herhangi bir sorun olmadı. O yüzden halkımıza hizmet etmeye devam edeceğiz. Êzidî toplumunun iradesi dışında dayatılacak herhangi bir karar sonuç alıcı olmayacaktır. Şimdiden tüm tarafları uyarıyoruz.

Tartışmaların doğru zeminde olması için bizlerinde bir taraf olarak değerlendirilmesi gerekir. Biz barıştan, diyalogdan yanayız. Ancak dayatmaları, halkımızın çıkarlarının aksini kabul edemeyiz. Şengal halkı da bu konuda tepkisini ortaya koymalıdır.”