AKPM’nin gözlemcisi: Birçok açıdan adil bir seçim değildi

24 Haziran seçimlerini gözlemek için Türkiye ve Kuzey Kürdistan’a giden Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) heyetinde yer alan Alman parlamenter Tabea Rössner “Birçok açıdan adil bir seçimin olmadığını gördük” diye konuştu.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 24 Haziran’da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı/ milletvekilliği seçimlerini izlemek üzere Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 33 kişilik heyet göndermişti. Ukrayna'dan Olena Sotnyk'in başkanlığındaki 33 kişilik AKPM heyeti birçok engelle karşılaşmıştı.

Heyette yer alan Yeşiller Partisi’nden Alman parlamenter Tabea Rössner seçim gözlemlerini “T-online” sitesine değerlendirdi. İstedikleri kentteki seçim lokalinde ve istedikleri zaman diliminde seçim sürecini izlemeye haklarının olmalarına rağmen bunu gerçekleştiremediklerini söyleyen Rössner izlenimlerini şöyle aktardı:

“Seçim kampanyasının kendisi zaten adil ve eşit koşullarda yapılmadı. Sadece Erdoğan seçim propagandasını yaptı, diğerleri aynı şartlara sahip olmadı. Muhalefetin seçim etkinlikleri yasaklandı Adil ve dürüst bir seçim sürecinden söz edemeyiz. Birçok düzensizliğin yaşandığını söyleyebiliriz. AGİT’in seçim heyetiyle birlikte ortak bir çalışma gerçekleştirmek istedik ve bana Erzurum düştü.

Tamamen spontane şekilde seçim lokalinde daha önce hazırladığımız soru kataloğundaki soruları yöneltmek istedik. Ancak bize hangi lokale gideceğimiz söylendi, bir başka heyete de zaten polis eşlik etti. İstediğimiz yere gidemedik, çünkü Türkiye’nin güneydoğusunda Kürt halkına yönelik şiddet uygulanıyor ve Avrupa Konseyi bize can güvenliğimizi sağlamayacaklarını söyledi.”

180 BİN SANDIK İÇİN 330 GÖZLEMCİ!

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da kurulan 180 bin sandık için sadece 330 uluslararası gözlemcinin bulunduğunu hatırlatan Alman parlamenter “Sayımız az olduğu için bizim nerede ve ne zaman olduğumuz biliniyordu, spontane denetim yapamadık” diye konuştu. Erzurum’da bulundukları sırada oy verme işleminin herkese açık şekilde yapıldığını ve daha önce mühürlenen pusulaların dağıtıldığını diğer partilerin gözlemcilerinden duyduklarını belirten Rössner devamla şunları söyledi:

“Bizim bu adil ve dürüst olmayan oylama sürecini gözlemlediğimizi gördüklerinde ise bizi seçim merkezinden çıkardılar. Çok şüpheli bir seçim sürecini orada gözlemledik. Seçim zarflarının da kurallara uygun mühürlenmediğini fark ettik. Aile üyelerinin toplu şekilde kabinelere girdiğini, orada olmaması gereken polislerin de bulunduğunu belirledik. Çünkü polisi gören seçmen oy verme işlemine çekinerek katılacaktır.”

Yeşiller’in Alman Federal Meclis Üyesi olan Rössner, seçime ilişkin gözlemlerin Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi’nin raporlar halinde yayınlayacağını bildirdi. Erdoğan rejimi AGİT'in seçim gözlemci heyetinde yer alan Sol Parti Milletvekili Andrej Hunko ile İsveçli Jabar Amin’in Türkiye'ye girişine izin vermemişti.