Berkin Elvan’ın avukatı: İktidar dosyaya müdahale ediyor

Berkin Elvan’ın katledilmesine ilişkin görülen 18. duruşmada, savcının Covid-19‘a yakalanması gerekçesiyle mütalaa verilmedi. Elvan ailesi Avukatı Can Atalay, siyasal iktidarın dosyaya başından beri müdahale ettiğine işaret ederek, “Adalet istiyoruz” dedi

Gezi Direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitiren 14 yaşındaki Berkin Elvan’ın katledilmesine ilişkin açılan davanın 18’inci duruşması, İstanbul 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Koronavirus gerekçesiyle sınırlı sayıda kişinin alındığı mahkemeye, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu katılırken, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Barış Akademisyenleri, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda kişi adliye önünde bekledi.

SAVCI COVİD-19’A YAKALANDI MÜTALAA VERİLMEDİ

Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanık polis Fatih Dalgalı, görev yaptığı Van’da Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar’ın geçtiğimiz hafta Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) kararıyla Yargıtay’a atanmasından dolayı heyet üyelerinden bir hakimin başkanlığı üstlendi. Savcının Covid -19’a yakalanması gerekçesiyle mütalaanın verilmediği duruşma, 29 Ocak 2021 tarihine erteledi.

‘ADALET İSTİYORUZ’

Yaşanan bu gelişmeye tepki gösteren Elvan ailesi Avukatı Can Atalay, duruşma çıkışında adliye önünde açıklama yaptı. Siyasal iktidarın başından beri dosyaya müdahale ettiğini vurgulayan Atalay, dosya karar aşamasına gelmişken mahkeme başkanının terfien tenzile rütbe edilmesinin bu müdahalenin açık göstergesi olduğuna işaret etti. Atalay, “Biz adalet istiyoruz. 14 yaşında bir çocuğun evinin hemen yakınında güpegündüz sokak ortasında öldürülmesinin sorumlularının hesap vermesini istiyoruz” dedi.

‘ADİL YARGILANMA TESİS EDEMİYORSANIZ BU MEMLEKETE HAKSIZLIK EDİYORSUNUZ’

Berkin’in katlinden sorumlu olanların yargılanmaması için siyasal iktidarın 2013 Haziran ayından bu yana her şeyi yaptığını tekrarlayan Atalay, şöyle konuştu: “Bu memleketin emeğiyle geçinen insanları Diyarbakır’da Medeni’ye İstanbul’da Berkin ‘e, Ankara’da Ethem’e sahip çıktı. Adalet istiyoruz; çok fazla bir şey istemiyoruz. Bir mahkeme var karşımızda ve biz o mahkemenin kendi varlık sebebini ciddiye almasını, gerçek kılmasını, bunun da görünür olmasını istiyoruz. Biz kimsenin vereceğe karara kefil değiliz. Bunun benzer örneğini Soma’da yaşadık. Gerek Yargıtay’ın gerek Anayasa Mahkemesi’nin gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları gereğince görüntüde dahi adil yargılama hakkını tesis edemiyorsanız bu memlekete büyük haksızlık ediyorsunuz.”

BABA ELVAN: SORUMLULUĞU OLANLAR TEK TEK HESAP VERMELİ’

Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan, 7 yıldır her türlü acı, işkenceye maruz kaldıklarını hatırlatarak, “Bizim acımız hiç dinmiyor. Biliyoruz Berkin geri gelmeyecek ama bizim gibi acı çeken başka aileler olmasını istemiyoruz. Tek talebimiz adil yargılama, adaletin yerini bulması ve önümüzdeki süreçte bu davanın emsal bir dava olması. Ben Berkin Elvan’ın babası olarak eşim ve çocuklarımla beraber mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Bugün sadece bir kişi yargılanıyor bu kişi de tetikçi biz istiyoruz ki bunun emrini veren, bu cinayete sebep olan herkes tek tek hesap versin ve yargılansın” dedi.

ANNE ELVAN’DAN ERDOĞAN’A: ÇOCUĞUMU ALDIN ADALETİ VER’

Anne Gülsüm Elvan ise, 7 yıldır bekledikleri adaletin bir türlü gelmediğini kaydederek, “Ben adalet istiyorum sorumlular yargılansın istiyorum. Recep Tayyip Erdoğan çocuğumu benden aldın, adaleti bana ver. Ben adalet istiyorum” vurgusunda bulundu.