Bulut: Elbet o tarihin karanlığına gömüleceksiniz

HDP’ye yönelik siyasi kırım operasyonunun protesto edildiği Kadıköy ilçe binası önünde söz alan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, “Elbet o tarihin karanlığına siz de gömüleceksiniz. Ama bizler, mücadele edenler mutlaka ama mutlaka kazanacağız” dedi.

HDP İstanbul İl Örgütü, partilerine yönelik her gün bir yenisi eklenen siyasi kırım operasyonlarını protesto etti. HDP Kadıköy ilçe binası önünde ve polis ablukası altında gerçekleşen eyleme, HDP İstanbul İl Eşbaşkanları Elif Bulut, Erdal Avcı, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu’nun yanı sıra çok sayıda demokratik kitle örgütü, siyasi parti ve sendika temsilcisi katıldı.

“HDP Susturulamaz” ile “Gökyüzünü mezar edenleri tarih çöplüğüne gömeceğiz” yazılı pankartların açıldığı eylemde sık sık, “HDP umuttur umut dimdik ayakta”, “Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar bizi yıldıramaz”, “Bijî berxwedana HDP” sloganları atıldı.

AVCI: HDP’Yİ YALNIZLAŞTIRMA OPERASYONUN KARŞILIĞI YOK

Eylemde ilk konuşmayı yapan HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Erdal Avcı, bu baskıların, operasyonların ve gözaltıların HDP’yi yalnızlaştırma amacını taşısa da sokakta karşılığını bulmadığını vurguladı. Yaklaşık bir haftadır gözaltında tutulan HDP’li belediye eşbaşkanları ve siyasetçilerin bugün adliyeye çıkartıldığını hatırlatan Avcı, şöyle konuştu: “Bugün meclisin açılışı vardı ve bu ülkenin üçüncü büyük partisi mecliste değildi, sokaktaydı, eylemdeydi; yoldaşlarını sahiplenmek için adliyedeydi. Peki ne oldu mecliste? Sayın Cumhurbaşkanı HDP’yi kastederek, ‘Zaten onların yeri ya dağdır ya sokaktır’ tanımlaması yaptı. Biz de şimdi Cumhurbaşkanına soruyoruz; seçime girmiş 65 milletvekiliyle bu halkı temsil eden bir siyasi partinin milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırıp, cezaevine atmadınız mı? Onlarca belediye eşbaşkanımızı, seçilmişlerimizi cezaevlerine atmanız mı? Peki dağda, sokakta olmasın peki nerede olsun bu halk? Barış sürecini çözümsüz kılarak, savaş konseptine sokarak, demokratik siyaset yapanları tutuklayarak; söz söyleyenleri, demokratik eylem yapmalarını engelleyerek ne yapmamızı istiyorsunuz? Cumhurbaşkanı bize susun, konuşmayın, biz size neyi uygun görüyorsak onu yapın diyor. Dünyada böyle bir demokrasi, böyle bir temsiliyet, böyle bir cumhuriyet var mı? Sizin bu tutumunuzu bu faşizan uygulamalarınızı kabul edecek ve bütün ülkeyi sadece AKP’li veya MHP’li yapacağınızı mı sanıyorsunuz? Böyle bir ülkenin kime faydası olacağını düşünüyorsunuz?”

Avcı, savcılığa çıkartılan siyasetçilerin derhal serbest bırakılmasını, demokratik siyasetin önünün açılmasını ve çözüm sürecinin tekrar başlatılmasını istedi.

BULUT: NE HALK NE DE HAK ARAYANLAR VAZGEÇER

HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, 25 Eylül’de başlatılan hukuksuz operasyonun sonuncunda bir haftadır İstanbul sokaklarında olduklarını kaydetti. HDP’nin sokaklarda mücadele edenlerin, hakkını her türlü aramasını bilen bir partisi olduğunu vurgulayan Bulut, “Bu iktidar ve benzeri iktidarların yıllardır bir düşmana ihtiyaç duydular. Bu düşmanlar kimi zaman yer değiştirse de bu ülkenin kendi vatandaşları, Kürtleri, kendilerinden olmayan ötekiler Alevileri, Ermenileri, Süryanileri, mücadele eden sosyalist yapıları, kadın özgürlük mücadelesi veren kadınları her zaman düşmanlaştırdılar. Bugün de yapılan bu; çünkü düşmanlaştırdıkları, ötekileştirdikleri herkes bugün HDP ile ortak mücadele veriyor. Bu mücadelenin mayasının tuttuğunu görüyorlar bu da onlara dert oluyor. Ne halklar vazgeçer ne hak arayanlar vazgeçer ne de bizim gibi, bizimle mücadele eden diğer muhalif yapılar vazgeçer. Biz bu ülkenin topraklarını karanlık güçlere teslim etmeyeceğiz. Bu ülke, tek derdi savaş politikalarıyla ömrünü uzatmak olan bu iktidarın hakketmiyor… Toprağınıza düşman, halka düşman diye anılacaksınız tarihte. Elbet o tarihin karanlığına sizde gömüleceksiniz ama bizler, mücadele eden halklar mutlaka ama mutlaka kazanacağız” dedi.

UĞURLU: MÜCADELE ETMEKTEN PES ETMEYECEĞİZ

HDK Eşsözcüsü İdil Uğur ise, bu coğrafyada savaş, faşizm, haklara nefes aldırmamak için adeta yemin etmiş durumda bir iktidarla karşı karşıya olunduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. Ne olursa olsun mücadele etmekten pes etmeyeceklerinin altını çizen Uğurlu, “Evet doğrudur HDP’nin yeri sokaklardır ama HDP’nin yeri aynı zamanda meclistir. Tüm çabalarınıza, baskılarınıza, barajlarınıza rağmen HDP bu topraklarda yaşayan halkların birlikte yaşama fikriyatının, paradigmasının yansımasıdır. Tüm engellemelere rağmen, tekçilik anlayışına karşı meclise girmeye başarmış bir partidir. Biz mecliste çalışmasını da sokakta mücadele etmesini de biliriz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından oturma eylemine geçen HDP’liler ile polis arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Engellemelere rağmen sloganlar eşliğinde oturma eylemi yapan HDP, siyasi kırım operasyonlarına teslim olmayacaklarının mesajını verdi.