DBP: Kürdistan Cumhuriyeti, ulusal birliğin önemini hatırlatıyor

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Mahabad merkezli Kürdistan Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Kürdistan Cumhuriyeti'nin Kürtler arası ulusal birliğin önemini bir kez daha hatırlattığını kaydetti.

Yazılı bir açıklama yapan DBP, “Qazi Muhammed tarafından başkenti Mahabad kabul edilen ve 22 Ocak 1946 yılında kurulan Kürdistan Cumhuriyet’inin kuruluşunun 75. yılını karşılarken, bu yolda bedeller ödeyenleri saygıyla anıyoruz” dedi.

DBP, Çarçıra Meydanı’nda ilanı yapılan Kürdistan Cumhuriyeti’nin o dönem dört parçada Kürtlerin umudu ve gurur kaynağı olduğunu kaydetti.

Açıklamada, “Başkent Mahabad ile birlikte 7 ili kapsayan, bayrağı ve marşı olan cumhuriyet, kuruluşuyla birlikte birçok ilke imza atmıştır. Meclisi oluşturmuş, Kürtçe anadilde eğitim başlatmış, iki günlük gazete, aylık iki dergi ve kadınların çıkardığı aylık dergiler yayına başlamış, Kürt Halk Ozanları enstitüsü kurulmuştur. Kısa bir sürede Kürt kültürü ve tarihi ile ilgili birçok ilerleme kaydetti” denildi.

BM’nin devreye girmesi, Sovyetler’in bölgeden çekilmesi ve İran devletinin saldırıları sonucu Kürt cumhuriyetinin yıkıldığını belirten DBP, şöyle noktaladı: “Yakalanan Qazi Muhammed ve Yöneticiler Çarçıra meydanında idam edildiler. 22 Ocak 1946 yılında kurulan Kürdistan Cumhuriyeti 17 Aralık 1946’da İran’ın işgali üzerine yıkıldı. 11 ay gibi kısa bir sürede Kürt halkının umudu olan Kürdistan Cumhuriyeti bugün bizlere ulusal birliğin önemini bir kez daha hatırlatmaktadır. Ulusal birlik ve dört parçanın ortaklaşması ile Kürt halkının haklarını elde edebileceğinin bir kanıtı olan Kürdistan Cumhuriyetinin 75. Kuruluşunu ‘Şimdi Ulusal Birlik ve Özgürlüğü sağlama’ şiarıyla karşılarken, ulusal birlik ve Kürt halkının özgürlüğü yaşamını feda edenleri saygı ve minnetle anıyoruz.”