Dersim'de devlet projesi: Tarikat ve tecavüz!

AKP-MHP iktidarı, Dersim'i hedef alan uygulamalarını sürdürüyor. Tarikat, cemaat ve üniversite aracılığıyla Dersimlilerin inancı hedef alınıyor; kentte taciz-tecavüz vakaları artıyor.

AKP-MHP iktidarı, Dersim'in tarihsel, kültürel özgünlüğünü ve inancını hedef alan uygulamalara başvurmaya devam ediyor. Kentte özellikle tarikatlar aracılığıyla Dersim kültürü hedefleniyor. 

İktidar, bu uygulamaları için Munzur Üniversitesi’ni kullanıyor. Kentteki üniversite, iktidara yakın bazı cemaat ve tarikatların merkez üssü haline getirildi. Kentte toplumsal gereksinim yerine asimilasyon amacıyla tarikat ve cemaatler yayıldı.

Daha önce FETÖ soruşturması kapsamında açığa alınan Mehmet Ateş, daha sonra profesörlüğe yükseltildi. Ateş, yakın zamanda yine FETÖ soruşturmasıyla açığa alındı.

Gençliğin değerlerinin de hedef alındığı üniversitede Birlik Vakfı yöneticisi olduğu bilinen bir öğretim görevlisinin, taciz olaylarıyla anılması da bu kirli ilişki ağının örneklerinden.

Rektör Ubeyde İpek’in üniversitenin öğrenci alamadığı bölümlere, neredeyse asıl kontenjanın üçte birine denk gelecek sayıda "yabancı uyruklu" öğrenci kontenjanı ilanı vermesi de dikkat çekti. Bölümlere daha çok Fas, Somali, Suriye, Suudi Arabistan, Afganistan, Sudan, Yemen, Lübnan, Filistin, Özbekistan, Türkmenistan gibi farklı ülkelerden öğrenciler alınmaya başlandı.

TARİKAT ZİHNİYETİ VE TECAVÜZLER

Dersim Araştırmaları Merkezi (DAM) tarafından yapılan açıklamada ise şu bilgiler verildi: "Munzur Eğitim ve Kültüre Hizmet Derneği (Süleymancıların), Ehlibeyt Sevenler Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği (Menzil tarikatı), Ensar Vakfı Tunceli Şubesi, Birlik Vakfı Tunceli Şubesi, İlim Yayma Cemiyeti Tunceli Şubesi, Tügva Tunceli Temsilciliği ve Milli Beka Hareketi Derneği gibi (sosyal medya üzerinden faaliyet sürdürüyor) farklı isimler altında dini faaliyet yürütülüyor. Ayrıca, Atatürk Mahallesi’nde bu tarikatlara paralel ticari işletmeler açılıyor ve bunlar günbegün çoğalmaktadırlar. Dersim’de bir süredir taciz, tecavüz olaylarına adı karışan bazı güvenlik görevlileri bu tarikatlar zihniyetinden bağımsız ele alınmamalıdır.”

Kentin genel nüfusu 140 bin, 35 bin kişi de kent merkezinde yaşıyor. Alevi inancının, ocak merkezinin etkili olduğu Dersim’e yönelim, devlet politikasının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Munzur Üniversitesi'nde de öğretim görevlisi olan Ahmet Zülfü Türkoğlu, birkaç yıl önce öğrencilerine yönelik uygunsuz videoları nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Bu isim, Birlik Vakfı Tunceli Şubesinin de kurucularından.

REKTÖR İTİRAF ETMİŞTİ

Munzur Üniversitesi Rektörü Ubeyde İpek, kente geldiğinde Alibey Akdemisi ve enstitü kurulması yönünde çaba sarf etti. Katıldığı bir toplantıda neden böyle bir şeye ihtiyaç duyulduğunu da şöyle açıkladı: "Tunceli’de var olan boşluğu biz doldurmazsak çeşitli örgütler, siyasetler dolduracaktır."

TÜGAV Tunceli Temsilciliği ve İlim Yayma Cemiyeti Tunceli Şubesi başkanları da Diyanet kökenli. Kentteki müftülük üzerinden çalışmalarını sürdürüyorlar.

Yine kentteki Atatürk Mahallesi'nde kafe ve işyerlerinin yoğun bir şekilde el değiştirmesi de dikkat çekti. Bununla kültürel dejenerasyonun hedeflendiği belirtiliyor.

Dersim Kültür ve Sanat İnisiyatifi de Menzil ve Süleymancıların başını çektiği cemaat üyelerinin, Munzur Üniversitesi ve devlet bürokrasisi içinde örgütlenerek, Dersim’i çok yönlü bir asimilasyon kıskacına aldıklarına dikkat çekiyor.