Esnaf Kaçar: Koronadan değil açlıktan öleceğiz !

Taylan Kaçar, Kadıköy'de bir bar işletiyor. Salgının başladığı Mart ayından beri işyeri kapalı. Ancak kendisinden kira ve vergi tahsil edilmeye devam ediyor. Kaçar, "Koronadan değil, açlıktan öleceğiz" diyor.

İktidarın salgın sürecindeki yanlış politikalarının mağdur ettiği kesimlerden biri de küçük esnaf. Kimisi kısıtlama kararları nedeniyle büyük zarara uğrarken, kimisi ise dükkanını hiç açamadığı için iflas noktasına gelmiş durumda. Bu esnaflardan biri olan bar sahibi Taylan Kaçar’ın kepenkleri, İçişleri Bakanı’nın Mart 2020’de çıkarttığı salgın genelgesi nedeniyle 9 aydır kapalı. Sırf bar ruhsatı olduğu için iş yapamadığını belirten 33 yaşındaki Kaçar, ANF’ye konuştu.

‘AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYORUZ!’

Kadıköy’de OXO isimli barı işleten Kaçar, içkili restoranlarla fiilen aynı işi yapmalarına rağmen kağıt üzerinde bar ruhsatı olanların salgının başladığı 15 Mart 2020’den beri ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti. Devletin üst kademelerinin barları nedense farklı gözle nitelendirdiğine işaret eden Kaçar, “Halbuki bar ruhsatı demek canlı müzik iznine tabi olmak demektir. Biz gece saat 04.00’a kadar, içkili restoranlar ise 02.00’a kadar açık. Aramızdaki tek fark, belediyeye yatırılan harç farkı. Müzik işin içine dahil oldu mu bar ruhsatı almak zorunda kalıyorsun ve sırf bu yüzden de bugün bu durumdayız ” dedi.

‘KAPALI OLMAMA RAĞMEN KİRA VE VERGİ TAHSİL EDİLİYOR’

Dükkanı 9 aydır kapalı olmasına rağmen kira ve vergilerin tahsil edildiğine dikkat çeken Kaçar, şu an birikmiş kira borcunun tam 200 bin TL’ye yükseldiğine dikkat çekti. Eş dosttan para alarak durumu idare etmeye çalıştığını ifade eden Kaçar, ailesini geçindirmek ve borçlarını ödeyebilmek için ödünç para almadığı kimsenin kalmadığını dile getirdi.

Kaçar, yaşananlara şöyle tepki gösterdi: “Devlet yetkililerinden biri sadece 3 ay maaş almasa baş kaldırır. Biz tam 9 aydır mağduruz. Düşünsenize sıfır gelir. 3.5 yaşında bir çocuğum var ve onun giderleri durmuyor. Kendinden kısıyorsun ama ondan kısamıyorsun. Gelirimiz olmadığı halde hâlâ vergi ödüyoruz. Kimse bizi düşünmüyor. Buna İtiraz edecek merciler de kapalı. İçişleri Bakanlığı’nın Mart ayında yayınladığı genelge nedeniyle ruhsat değişikliği de yapamıyoruz. Ruhsatınızı bar ruhsatından içkili restorana çevirmeye kalkıştığınız takdirde ruhsatınız komple yanıyor. Yani var olan bir hakkı elinizden alıyorlar. Bu yüzden korkudan ne belediye ne de esnaf buna yanaşıyor.”

‘YİYECEK EKMEĞE MUHTACIZ ŞU ANDA’

Sadece Kadıköy’de bar ruhsatı olan 100’e yakın esnafın aynı mağduriyeti yaşadığına dikkat çeken Kaçar, son genelgeyle ise bu kez tüm kafe ve restoranların kapatıldığını hatırlattı.

Neredeyse 1 yıla yaklaşan mağduriyetlerinin medyada daha yeni gündeme getirildiğini belirten Kaçar, salgınla iyi mücadele ediliyormuş gibi bir algı yaratıldığını ancak bunun gerçekçi olmadığını vurguladı.

“Salgın başladığında 20 günlük tam kapanma yapılsaydı bugün bu durumda olunmayacaktı” diyen Kaçar, en azından esnafın da sosyal mesafe kurallarına dikkat ederek ayakta kalmış olacağını söyledi.

Ancak göz göre göre bu noktaya gelindiğini kaydeden Kaçar, “Koronadan ölmeyeceğiz ama açlıktan öleceğiz en sonunda. Yiyecek ekmeğe muhtacız şu anda” vurgusunda bulundu.

‘SİCİL AFFI YAPILSIN VERGİ ALINMASIN’

Bu süreçte hizmet sektörünün bir bütün olarak çaresiz bırakıldığını ifade eden Kaçar, çalıştırdığı 8 kişinin de şu an işsiz kaldığını, kısa çalışma ödeneğinden yararlandığını ve günlük 39 TL’ye yaşamını idame ettirdiğini anlattı.

Ekonomik kriz nedeniyle zaten zor günler yaşarken bir bütün olarak bitirildiklerini söyleyen Kaçar, “Zaten günlük yaşayan insanlardık. Virüs ortaya çıkmadan önce yılbaşından çıkmıştık, Şubat ayı zaten boş geçmişti. Umutlarımız Mart, Nisan ve Mayıs’tı, o 3 aylık dönemde para kazanacaktık ama olmadı” dedi.

Taleplerini dile getiren Kaçar, esnafın genel olarak ekonomik krizden ötürü bankada kredi borcu olduğunu dile getirerek, mutlaka sicil affı yapılması ve salgın süreci göz önünde bulundurularak vergilerin alınmaması gerektiğini söyledi.