GÜNDEM 4 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’dan beri tutulduğu İmralı Adası’nın cezaevi olarak kullanılma tarihi, 1936’ya uzanıyor. Nazilerden esinlenerek çalışma kampı kurulmuştu.

-Arkadieviç: Türk devleti komşu ülkelerine yönelik saldırgan bir politika izleyerek sınırlarını genişletmek istiyor. Bundan dolayı bir yandan Yunanistan ve Kıbrıs’la kriz yaşıyor, diğer yandan Suriye ve Irak’ı işgal ediyor.

-AKP-MHP iktidarının HDP'ye yönelik başlattığı siyasi soykırım operasyonların hukukla hiçbir ilgisi olmadığını söyleyen İHD Eş Başkanı Av. Eren Keskin, haksızlığa karşı herkesin HDP'nin yanında yer alması gerektiğini vurguladı.

-İsviçreli 4 ayrı partiden 67 seçilmiş yaptığı ortak açıklama ile siyasi soykırım operasyonları sonucunda gözaltına alınan ve tutuklanan HDP’lilerin özgürlüğünü talep etti.

-Avukat Mehmet Emin Aktar, 'Kobanê soruşturması' ile devletin 2009-2015 yılları arasında Kürt siyasetiyle yaptığı görüşmeleri ve tartışmaları yok saymaya ve o süreçte yer alan siyasi aktörleri cezalandırmaya çalıştığına dikkat çekti.

-Fransa’nın Alpes-Maritimes bölgesinde meydana gelen sel baskınında çok sayıda ev zarar görürken en az 8 kişi de kayboldu. Meteoroloji uzmanları ise felaketten iklim değişikliği ile alakalı bir şekilde Akdeniz’in ısınmasını gösterdi.

-Mısırlı yetkililer başkent Kahire’nin güneyindeki Saqqara mezarlığından çıkarılan 60 lahiti sergiledi. Yetkililer, bulunan 60 dolayındaki lahitin bir başlangıç olduğunu belirtti.