GÜNDEM 11 ARALIK 2022

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

PKK Merkez Komite Üyesi Cemal Şerik, salgın gerekçesiyle sosyaliste en asgari düzeye indirilirken kapitalist modernitenin dört başı mamur şekilde kendini yeniden örgütleyip mücadele edecek hiçbir gücü bırakmamaya çalıştığını söyledi.

PKK ve PAJK'lı tutsaklar, cezaevlerindeki baskı ve saldırıların 1990'lı yılları aştığını belirterek, "Şimdi direniş zamanı" dedi. Tutsaklar, "Teslim alamayacak, çökertemeyeceksiniz" diye vurguladı.

PKK Şehit Aileleri ile Dayanışma Komitesi, Kürdistan özgürlük mücadelesinde aynı aileden "Şerif" kod adını taşıyarak şehit düşen üç gerillayı andı.

ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Av. Mehmet Nuri Deniz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecride karşı sivil toplum ögütlerinin bir koordinasyon oluşturarak, Öcalan'ın sağlık ve tutsaklık koşullarını yerinde incelemesi gerektiğini belirtti.

Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan tutsaklar, ihlallerin geldiği boyutu, “Aldığımız nefes dahi Covid-19 tedbirleri bahanesiyle bürokratik engellere tabi tutulmakta” diye özetledi. 

HPG gerillası Mihrali Yılmaz, YJA STAR komutanlarından Armanc Goşkar için “İdeolojik duruşunu besleyen bilgi birikimi, savaş ve yaşam tecrübesiyle buluşmuştu. Komutanlık nasıl gelişir, onun şahsında öğrendik” dedi.

Türk diktatörünün yargılanması için "100 neden ve 100 bin imza" kampanyası çerçevesinde, Londra’da bulunan Amnesty International merkezine özel bir dosya verildi.

İsviçre’de akarsularda doğrudan yapılan ölçümler, başta tarım ilaçları olmak üzere birçok maddenin neden olduğu kirliliğin bugüne kadar bilinenden daha fazla olduğunu ortaya çıkardı. 

Küresel ısınmaya karşı devletlerin kalıcı önlemlerinde her geçen gün gecikilirken, Covid-19 pandemisi sayesinde bu yıl karbondioksit salınımlarında ciddi bir düşüş yaşandı.