GÜNDEM 13 EKİM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın barış ve çözüm çabaları, Türk devletinin tecritle çürütme ve tasfiye konseptine çarpıyordu. Kürt Özgürlük Hareketi, 2004’ün ortalarına doğru artık bir yol ayırımındaydı.

-Fransa’nın Strasbourg kentindeki Avrupa Konseyi önünde "Tecride, Faşizme, İşgale Son; Özgürlüğü Sağlama Zamanı" hamlesi kapsamında başlatılan bir aylık oturma eylemi takip edilecek.

-KDP ile Irak hükümetinin Şengal üzerine yaptığı anlaşmayı değerlendiren Êzidî temsilcileri, anlaşmayı "suçlular ile ihanetçilerin anlaşması" olarak nitelendirerek, söz konusu anlaşmanın 73'üncü fermanın devamı olduğunu belirtiyor.

-Bir stran tutturmuş ve yürümüştü savaşçılar Cenga Heftanin’de. Dört ay önce. Böyle başlamıştı bu ceng ve stranlarla devam ediyor.

-Batman’da Yeni Sahne ve Van’da bulunan Tiyatro Mencal'de koronavirüs gerekçesiyle gösterimlere izin verilmemesinin çifte standart olduğunu söyleyen tiyatro çalışanları, sanat ve sanatçıların toplumdan uzaklaştırıldığını söyledi.

-İsveç'in en fazla satan gazetelerinden Expressen, dünyanın büyük güçlerinin Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki anlaşmazlığın diplomatik yollardan çözülmesini isterken Erdoğan'ın savaş kışkırtıcılığı yaptığını ve cihatçıları savaş bölgelerine gönderdiğini yazdı.

-Varlığına son verilmek istenen bir halkın intikamını almak için 2012 yılında saflara katılan gerilla Şerzan Kato, 2019 yılında son görev yeri olan Botan alanında şehit düştü.

-Almanya’nın önde gelen radyolarından Deutsche Welle’de yayınlanan bir analizde, Türkiye’nin son yıllarda içine girdiği ağır ekonomik krizin ve Lira’nın değer kaybının otoriter devlet ve dış politikadaki müdahaleci tavrıyla doğrudan bağına dikkat çekildi.

-Avrupa Birliği’nin (AB) ek gümrük vergilerine karşı ABD’ye benzer vergilerle yanıt vereceği ve bu konuda Dünya Ticaret Örgütü’nün onayının alındığı belirtiliyor.

-AP’de Avrupa Birliği’nin hukuk devleti ilkelerine uymayan üyelere karşı mekanizmanın harekete geçirilmesi müzakereleri başlarken, Polonya ve Macaristan gibi ülkelerin buna cevaben birlik bütçesini bloke etmesinden endişe ediliyor.