GÜNDEM 16 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecritin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Topyekun saldırıya açlık, işsizlik, sefalet ve doğa talanının eşlik ettiğini belirterek, “Bu kör gidişin ivedilikle durdurulması gerekir” diyen Doç. Başkaya, kayyum rektör atamasının püskürtülmesinin bir kırılma noktası olacağını vurguladı.

-Türkiye’nin Libya üzerinden Fransa ve Batılı ülkeleri zora sokacak cihatçı gruplara desteğine dikkat çeken Fransız akademisyenler, Suriye’de QSD’nin savaştığı düşmanlarının Fransa’nın Afrika’daki düşmanlarıyla aynı olduğunun altını çizdiler.

-Hevsel Koruma Platformu Eşsözcüsü Vahap Işıklı, iktidarın ranta ve doğanın talanını da içeren yanlış siyasetinin, kuraklık riskini giderek büyüttüğünü söyledi.

-İran rejiminin baskılarına karşı büyük bir kin ve öfke duyan Rojhilat Lêgerîn, "Hakikat yolunda arayışlarım her zaman derin oldu. Önderlik hareketi beni ben yapan, kadınlığımla, özümle buluşturan iradeli kılan bir hareket oldu" dedi.

-Erkek şiddetine karşı kendileri koruyan iki kadının durumunu değerlendiren HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, örgütlü kadın mücadelesine dikkat çekiyor.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu gibi, bugün de kayıp yakınlarının akıbetini soracak.

-Arjantin’de kadınların kürtaj hakkı resmileşirken, komşu ülke Şili’de kürtaja yönelik getirilen cezaların kaldırılması tartışılıyor.