GÜNDEM 29 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Almanya’nın, 'Türk-DAİŞ Kemeri’ için Türk kuruluşlara gönderdiği para, yasakladığı İHH’ya da aktarılıyor.

-Avukat Cahit Ertan, cezaevlerindeki açlık grevlerinin farklı bir aşamaya geçmemesi için hükümetin adım atması gerektiğini söyledi.

-Zozan ve Hiwa Kobanê savaşı boyunca Kobanê’den ayrılmadı. Savaş sırasında ve savaştan sonra olmak üzere 9 ay boyunca YPG-YPJ savaşçılarıyla kalarak devrime hizmet etti. Yaralı ve şehitlerin kanlı elbiselerini aylarca yıkadı, çölün ayazında donmuş sularda kanları temizlediler. DAİŞ çetelerinin suikast saldırıları altında asıp-kurutup, cepheye başka bir savaşçıya gönderdiler...

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kırılması ve fiziki özgürlüğü ile cezaevlerindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla 27 Kasım’da başlatılan açlık grevlerine ilişkin açıklama yapan HBDH Avrupa, “Faşist diktatörlüğün tecrit politikasına karşı Kürt siyasi tutsakların 27 Kasım'da başlattıkları süresiz dönüşümlü açlık grevleri iki ayı geride bıraktı ve bugün 107 hapishanede 2 bini aşkın tutsağın katılımıyla sürmektedir” dedi.

-HDP’nin iş ve aş buluşmaları izlenimlerini anlatan Şaziye Köse sadece son dönemdeki karantina uygulamalarında dolayı Amed’de 30 bin yeni işsiz olduğunu söylerken, 1100’den fazla esnafın da iflas ettiğini ifade ediyor.

-AKP-MHP’nin gasp etmesiyle Van’ın Çaldıran ilçesinin Belediye Başkanı Şefik Ensari evli olduğu halde AKP Belediye Meclis Üyesi ile evlendi.

-İsveçli yazar ve insan hakları örgütleri, basın ve ifade özgürlüğü ile kadın ve insan haklarını savunduğu için Türk devletinin hedef haline getirdiği Avukat Eren Keskin'le dayanışma içinde olduklarını açıkladı.

-HDP milletvekilleri Hişyar Özsoy ve Feleknas Uca tecrit ve cezaevlerindeki açlık grevleri ve Demirtaş ile ilgili AİHM kararına ilişkin Avrupa kurumları temsilcileriyle bir dizi görüşme yaptı.

-Fransa’da yasaklanması gündemde olan ‘Génération identitaire’ adlı ırkçı gruba karşı harekete geçen sol eylemciler, İspanya sınırında sembolik önemdeki bir noktada ‘No pasaran’ mesajı verecek.

-ABD’nin Georgia eyaletinde bir gıda fabrikasındaki sıvı azot sızıntısı nedeniyle çok sayıda kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.