GÜNDEM 30 OCAK 2021

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

-Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uygulanan tecridin kırılması ve cezaevindeki hak ihlallerini protesto etmek amacıyla düzenlenen süresiz-dönüşümlü açlık grevi takip edilecek.

-Türk devleti ile KDP'nin yürüttüğü kirli siyasetin Kürt halkı için çok büyük bir tehlike yarattığını söyleyen KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, KDP'ye şu çağrıda bulundu: KDP Türkiye'ye ajanlık yapmayacağına dair söz vermeli. Soykırım siyasetine hizmet etmesinler.

-CPT Heyeti’nin Türkiye’yi ziyaret etmesini ve İmralı’ya gitmemesini değerlendiren İHD Eşbaşkanı Özgürk Türkdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmeleri engelleyenlerin, Türkiye’ye barışın gelmesini engellediğini belirtti.

-Hollanda’da Mart ayında yapılacak seçimlere bir Kürt kadını daha aday oldu. Yeşil soldan aday olan sosyolog Serpil Ateş, özellikle Kürt seçmenlere sesleniyor. Yeşiller Partisi de Kürt haklarına ilişkin bir öneriyi kongresinde kabul etti.

-HDP Amed Milletvekili Dersim Dağ, partisinin gençlik örgütüne yönelik baskı politikalarından dolayı geri adım atmayacaklarını, mutlak zafere odaklandıklarını söyledi.

-Başta Af Örgütü olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşunun başlattığı kampanyaya rağmen Almanya Kürt mülteci Ebrahim Abdi Jenekanlo’yu İran’a teslim etti.

-Kürt Halk Önderi üzerindeki tecridi kırmak ve tutsaklarına tırnağına bile hiçbir zarar gelmemesi için mücadele katılmanın önemine işaret eden HPG gerillası Çiya, “Hepimiz sorumluyuz” dedi.

-ÖHD Eşbaşkanı Av. Şeker, demokratik muhalefet ve kamuoyunun çabasının yetersiz kalmasında dolayı tutsakların açlık grevine başladığını söyledi.

-Türk hükümeti, Otomatik Bilgi Transferi Anlaşması çerçevesinde Avrupa’da yaşayıp Türkiye’de varlıkları bulunan Türkiyelilerin mali bilgilerini, ek sürenin üzerinde de bir ay geçmesine rağmen paylaşmadı.

-Kayıp yakınları, her cumartesi günü olduğu bugün de yakınlarının akıbetini sormak için eylemde olacak.

- Başta Avrupa’da olmak üzere gelişmiş ülkelerin Covid-19 virüsüne karşı aşıları büyük oranda kendileri için sipariş etmeleri ve diğer ülkeleri dışarıda bırakmaları tartışmaların odağında.