GÜNDEM 8 ARALIK 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, her yerde tecrit olan, kuşatmaya alınan faşizmin kendi içinde param parça olup pul pul döküldüğünü belirterek, şunun altını çizdi: “Erdoğan- Bahçeli faşizmi yıkılacak bu yıl.”

Türk devleti, bir süredir Eyn Îsa bölgesine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı. Bölgedeki aşiretler, Rusya ve Suriye yönetiminin Türk saldırganlığını izlemekle yetinmesine tepki gösteriyor.

Güney Kürdistan'da yerel hükümet ve siyasi partilere karşı yapılan protesto eylemleri yayıldı. Bir çok kentte parti binaları ateşe verildi, en az 2 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı, onlarcası da gözaltına alındı.

2018 yılında kuruluşu ilan edilen Rojnamevanên Jinên Kurdistanê (ROJIN) 5 Aralık’ta Belçika’nın başkenti Brüksel’de 2’nci konferansını gerçekleştirdi.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), kadın cinayetlerine dur demek ve diktatör Erdoğan’ın yargılanması için 10 Aralık'ta Brüksel ve Berlin'de, 12 Aralık'ta Basel'de eylem çağırdı.

AB dışişleri bakanlarının çoğu Türkiye’ye yaptırım kararı alınmasından yana görüş belirtti. Toplantıda kabul edilen İnsan Hakları Yaptırım Rejimi için de “Türkiye’ye uyarı” denildi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'ne (SIPRI) göre 2019'da dünya silah pazarındaki en büyük payı Amerikalı ve Çinli silah şirketleri aldı.

Britanya hükümetinin önümüzdeki yıl sonuna kadar hayata geçirmeyi planladığı kurallar kapsamında ‘hayvanların eziyet çektiği’ yöntemlerle ihracına son verilecek. 

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesini yeniden ‘işgal’ olarak nitelerken, buna derhal son vermesini istedi.